RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Fransk homsebryllup skaper storm

Sist oppdatert:
Lørdag sier Stephane Chapin ja til Bertrand Charpentier Begles i Sør-Frankrike. Borgermester Noel Mamere risikerer sparken når han vier de to mennene.

- Loven tillater ikke ekteskap mellom to menn eller to kvinner. Slik er det, slik er loven, og det er ikke snakk om å endre den, sa president Jacques Chirac på en pressekonferanse tidligere i uken som egentlig skulle handlet om EU-utvidelsen.

Statsminister Jean-Pierre Raffarin og justisminister Dominique Perben truer begge med å frata Mamere embetet, hvis han gjennomfører Frankrikes første vielse av homofile. Han kan også pådra seg annen straff, tilføyer Perben truende.

-Tullprat, er borgermesterens knappe kommentar. Mamere tilhører Frankrikes radikale miljøvernparti De grønne, og lover å gjennomføre vielsen i Begles uansett hva toppolitikerne i Paris måtte si eller mene.

I kok
- Det er ikke opp til monsieur Raffarin å avgjøre om jeg har overholdt lovens bestemmelser eller ikke. Det må avgjøres av en dommer, etter at partene i saken har sagt sitt i åpen rett, framholder borgermesteren bestemt.

Mamere kunngjorde i april i år at han vil vie 34 år gamle Chapin til den tre år yngre Charpentier. Siden da har debatten om ekteskap mellom homofile satt sinnene i kok over hele Frankrike.

For å mildne tonen i debatten, har president Chirac tatt til orde for å styrke den franske loven om samfunnsborgerlig solidaritet PACS. Denne loven ble innført i 1998 og skal sikre homofile par samme økonomiske og sosiale rettigheter som heterofile. Chiracs forslag er ikke godt nok for Stephane Chapin og Betrand Charpentier. Hvis franske myndigheter annullerer ekteskapet deres, lover de å bringe saken inn for den europeiske menneskerettsdomstolen i Strasbourg.

(NTB-AFP-DPA)

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

Våre bloggere