Kafeer og restauranter med utendørsservering, samt museer, teatre, konsertlokaler og kinoer, kan nå holde åpent.

– Jeg har allerede hatt tre kunder som kom for å drikke kaffe. Det føles bra, sier Pascal, som driver brasseriet Saint Jean i Montmartre-distriktet i Paris, i morgentimene.

– For en forandring fra å få hentekaffe på bakeriet, istemmer kunden Cyril entusiastisk.

I byen Rennes sier Patricia Marchand, innehaver av Cafe des Feuilles, at hun har fått reservasjoner selv til aperitiff.

– Det føles godt. Det er en følelse av eufori i byens sentrum, sier hun.

President Emmanuel Macron og statsminister Jean Castex tok seg en kaffe foran TV-kameraer på en kafé nær Elysee-palasset.

– Et lite øyeblikk med frihet er gjenvunnet, sa Macron.

– Kunsten å leve på fransk vis, skrev finansminister Bruno Le Maire på Twitter, der han la ut bilde av seg selv mens han leste sportsavisen L'Equipe på en kafé.

Begrensninger

Kafeer og restauranter med utendørsservering hadde blitt nedrent med reservasjoner i påvente av den store dagen.

– Vi varmer sakte opp, som en dieselmotor, sa bistroeier Stephanie Mathey i Paris før dagen startet.

I første omgang er det en delvis gjenåpning som trådte i kraft onsdag. Gjenåpningen er begrenset av portforbud som inntrer klokken 21, og det er innført begrensning på seks personer per bord.

På gjenåpningsdagen var det dessuten meldt regnvær over store deler av landet og flesteparten av kafeene og restaurantene har kun lov til å bruke halvparten av det vanlige utearealet.

Ikke bare kaffe eller et glass vin på uteservering sto på menyen onsdag. Mange så også fram til å kunne gå på kino igjen, overvære en teaterforestilling eller få med seg en utstilling.

– Vi er glad for å kunne ønske deg velkommen igjen, står det på nettstedet til Louvre, verdens mest besøkte museum.

Der sto besøkende som hadde kjøpt billetter på forhånd, i kø onsdag.

Snart full gjenåpning

Men det er ikke bare anledningen til å kose seg med mat, drikke og kultur som nå begynner å skape aktivitet i dagliglivet igjen.

Også såkalte ikke-essensielle butikker, som leketøysforretninger og klesbutikker, kunne fra onsdag holde åpent, med regler for sosial distanse.

Konsertlokaler, stadioner og andre kulturlokaler får fylle opp 35 prosent av setene, med en øvre begrensning på 800 mennesker innendørs og 1.000 utendørs.

Fra 9. juni får restauranter også ha kunder innendørs, og 30. juni blir portforbudet fjernet helt og landets økonomi gjenåpnet for fullt.

(©NTB)