– Min vurdering er at vi kan danne en bred regjering over midten, sa Frederiksen på en direktesendt pressekonferanse onsdag.

Hun fortsetter forhandlingene med sju partier og uttrykte optimisme med hensyn til at de vil lykkes.

Allerede onsdag skulle den sosialdemokratiske statsministeren fortsette forhandlingene med det borgerlige partiet Venstre.

I helgen holdt Venstres leder Jakob Ellemann-Jensen en tale der han åpnet for et regjeringssamarbeid med Socialdemokratiet.

Frederiksen sier hun regner med at forhandlingene kommer til å vare i ennå noen uker.

Sju partier fortsatt med

Tidligere onsdag opplyste de to røde partiene Enhedslisten og Alternativet at de er ute av forhandlingene. Heller ikke høyrepartiet Nye Borgerlige er med videre.

Det er imidlertid sju andre partier: Venstre, Moderaterne, Socialistisk Folkeparti, Liberal Alliance, De konservative, Dansk Folkeparti og sentrumspartiet Radikale Venstre.

Enhedslisten uttrykker skuffelse over at Frederiksen velger «den blå blokken framfor et rødgrønt flertall».

– Dette er svært alvorlig. Vi ser et nytt Socialdemokrati, som ikke bare lager politikk sammen med den blå blokken, men også vil gå i regjering med dem. Dette er en helt annen Frederiksen enn den som tiltrådte som statsminister, sier Enhedslistens talsperson Mai Villadsen.

Mindretallsregjering

Frederiksen har de siste tre årene ledet en sosialdemokratisk mindretallsregjering med støtte fra tre rødgrønne partier: Radikale Venstre, Socialistisk Folkeparti (SF) og Enhedslisten.

Nå er SF det eneste partiet som er igjen i forhandlingene. Men partileder Pia Olsen Dyhr er heller ikke fornøyd med Frederiksens veivalg.

I en melding på Twitter skriver hun at hun er skuffet over at Frederiksen «velger bort det rødgrønne flertallet», men at SF fortsatt er med i forhandlingene og vil kjempe for rødgrønne løsninger.

Valget 1. november ble holdt etter at Radikale Venstre truet med å stille mistillitsforslag mot regjeringen som følge av Frederiksens ulovlige ordre under koronapandemien om at alle mink i Danmark skulle avlives.

Socialdemokratiet gjorde det uventet bra i valget, og rød blokk fikk et knapt flertall.