RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Fredsaktivisten bin Laden

Omar binladen med sin britiske kone, Zaina Al-Sabah er klar å reise til Norge.
Omar binladen med sin britiske kone, Zaina Al-Sabah er klar å reise til Norge.
Sist oppdatert:
Terrorlederens sønn vil mekle fred fra hesteryggen.

En av Osama bin Ladens sønner sier i et intervju at han vil mekle fred mellom al-Qaida og Vesten.

Ansiktet til Omar Osama bin Laden viser en slående likhet med hans beryktede far, men 26-åringen har anlagt lange dreadlocks og var iført en sort skinnjakke, da han ble intervjuet av nyhetsbyrået AP.

Omar bin Laden vil ikke ta avstand fra faren, men sier det finnes bedre måter å forsvare islam på, enn ved terror.

Vil ri for fred
Selv planlegger 26-åringen og hans kone et hesteløp tvers over det afrikanske kontinent for å få fram budskapet.

- Det dreier seg om å forandre forestillingene i sinnene til vestlige mennesker. Mange tror at alle arabere, spesielt al-Qaida - og ikke minst bin Laden-familien - er terrorister. Det er ikke sant, forteller Omar i et intervjuet.

Nyhetsbyrået møtte Omar og hans kone i den egyptiske hovedstaden Kairo sist uke. Det skapte mediestorm da 26-årige Omar giftet seg med den 52 år gamle britiske kvinnen, Jane Felix-Browne i fjor. Hun har senere tatt navnet Zaina Alsabah.

Artikkelen fortsetter under bildet

- Omar mener han kan være en mekler, og han er en av de få menneskene i verden som kan klare dette, sier hun.

Omar livnærer seg i dag som forretningsmann i Saudi Arabia, hvor han driver et entreprenørselskap som er tilnyttet familieselskapet Binladen-gruppen. Imdidlertid tilbringer han mye tid i Egypt, hvor myndighetene mener at han ikke utgjør noen trussel.

Ingen kontakt med faren
Omar har imidlertid ikke hatt kontakt med faren siden 2000, da han forlot Afghanistan og reiste til Saudi Arabia. Han forteller at han fikk opplæring ved en al-Qaida-leir i Afghanistan, men at han fant ut at han ville finne andre måter å leve livet sitt på.

- Han har ikke epost og bruker ikke telefon, sier Omar om terrorlederen som antas å gjemme seg i grenseområdene mellom Afghanistan og Pakistan: - Om han gjør noe slikt, vil de finne ham ved hjelp av satellitter, fortsetter han.

Han mener det er en reell mulighet for å oppnå «fred» mellom vesten og al-Qaida.

- Min far har bedt om fred, men jeg tror ikke det noen myndigheter som respektere ham. Samtidig ønsker de å kjempe mot ham overalt i verden. Her er det en motsetning, sier Omar og påpeker at vesten ikke hadde noe i mot Osama bin Laden den gang han kjempet mot russiske soldater i Afghanistan på 1980-tallet.

Artikkelen fortsetter under bildet

Flere har satt spørsmålstegn ved om Omar virkelig er sønn av den fryktede Osama, men likheten mellom de to og opplysningene han har kommet med, har overbevist de fleste.

Oppdratt i Sudan og Afghanistan
En anonym amerikansk etterretningskilde bekreftet torsdag at Omar er sønn av Osama og hans første kone Najwa. Videre fortalte kilden at Omar ble oppdratt i Sudan og Afghanistan, etter at Osama bin Laden ble tvunget ut av Saudi Arabia.

Ekteparet har tidligere uttalt at de frykter for sine liv fordi personer tilknyttet al-Qaida skal ha følt seg latterliggjort av ekteskapet mellom de to. De ønsker derfor å flytte til Storbritannia.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

Våre bloggere