RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Fredsmarsjer verden over

Sist oppdatert:
Fredsaktivister over hele verden markerte lørdag toårsdagen for invasjonen av Irak. - Stans all norsk støtte til okkupasjonen, var hovedkravet i Oslo.

19. mars er blitt den internasjonale demonstrasjonsdagen mot krig og okkupasjon.

-«Stans Norges støtte til okkupasjonen av Irak» preget parolene da flere hundre fredsaktivister lørdag markerte toårsdagen for den amerikanske invasjonen av Irak i Oslo. Demonstrantene gikk fra Jernbanetorget klokken 13.00.

-Enorme lidelser
- USAs invasjon har gjort alt annet enn å befri Irak. Saddam Husseins enevelde er over, men sivilbefolkningen er påført nye lidelser. Siden angrepet i mars 2003 antas at 100 000 irakere er døde. Titusener sitter som politiske fanger. Krigsmakten står for tortur av fanger og brutale overgrep for å knekke irakernes motstand. Amerikanerne utøver kontroll over medienes rapportering for å skjule krigens grusomme følger, heter det i en melding fra Blindern Fred.

Fredsinitiativet mot angrepskrig jobber for en verdensorden der FN-paktens forbud mot angrepskriger respekteres, heter det videre i meldingen.

Norske myndigheter har hele veien vist til at Norges militære innsats i Irak har dekning i FN-resolusjoner.

Markeringer verden over
I London protesterte titusener av mennesker mot krig og okkupasjon. Ingen steder har demonstrasjonene antatt like store dimensjoner som i februar 2003, like før krigen, da millioner markerte sin motstand mot de amerikanske planene om å invadere Irak.

Svært mange har likevel deltatt i demonstrasjonene også i år. Foruten London og Oslo, marsjerte om lag 15.000 personer i Tyrkia.

I Sverige deltok rundt regnet 300 personer i demonstrasjonene i hovedstaden, Stockholm.

- USA ut av Irak, sang svenskene.

- Jeg tror det er viktig å vise at vi fremdeles bryr oss om dette, sier medlem I Grønn Ungdom, Linn Majuri, ifølge AP, mens hun marsjerte fremover med banneret “Drop Bush, not bombs”, høyt hevet.

Demonstrasjoner var også planlagt i Roma, Madrid, Barcelona og San Sebastian.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere