Gå til sidens hovedinnhold

Fredsprisen ingen tryllestav

Ett år etter at hun fikk fredsprisen er det ikke blitt lettere å kjempe for menneskerettigheter i Iran, sier Shirin Ebadi til TV 2 Nettavisen.

- Den har hjulpet meg internasjonalt, og åpnet mange dører. Men den har ikke fått noe å si for min stilling i Iran, sier hun til TV 2 Nettavisen.

Hun mener likevel fredsprisen har hatt en positiv virkning ved at flere velger å engasjere seg for arbeidet med menneskerettigheter i landet.

Fortjeneste
Hun tror det norske engasjementet i Irans oljeindustri ikke vil gjøre noen forskjell fra eller til for menneskerettighetssituasjonen Iran.

- Jeg er sikker på at selskapene ikke hadde menneskerettigheter i tankene da avtalen ble inngått, bare fortjeneste, sier hun.

Hun mener det viktigste bidraget Norge og andre vestlige land kan bidra med er at mediene skildrer hva som foregår i Iran.

- Jeg er også svært glad for etableringen av et menneskerettighetshus i Iran, sier fredsprisvinneren til TV 2 Nettavisen.

Kvinner
I år gikk fredsprisen til miljøaktivisten Wangari Maathai. I fjor fikk medsøsteren Ebadi æren. Ebadi mener de to siste tildelingene er et håndslag til kvinne i alle land.

- Den er en støtte til kvinnene i Iran og kvinner i alle muslimske land. Prisene har gitt dem mer selvtillit. Det er det beste resultatet som er kommet ut, sier hun til TV 2 Nettavisen.

Bush
Onsdag deltar Ebadi på konferansen «Aktivister under angrep» på det norske menneskerettighetshuset i Oslo. Konferansen marker tiårsjubileet for etableringen av et internasjonalt nettverk av menneskerettighetshus.

Et av hovedtemaene under konferansen er hvordan Bush-administrasjonens kamp mot terror har gjort r for menneskerettigheter vanskeligere i mange land. Men Ebadi er forsiktig når hun omtaler det amerikanske valget.

- Når et land er i krig, bytter man sjelden ut presidenten. Ser man valget i historisk sammenheng, tror jeg Bush vinner, mener hun.

Reklame

Supertilbud: Nå kan du få gratis strøm til februar