RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Fredsprisen til miljøforkjemper

Sist oppdatert:
NOBELINSTITUTTET (TV 2 Nettavisen): Den kenyanske miljøaktivisten Wangari Maathai får Nobels fredspris for 2004. Tildelingen betyr en utvidelse av fredsbegrepet.

Det var på forhånd spådd at årets fredsprisvinner kunne komme som en overraskelse. Overraskelsen var imidlertid ikke større enn at nyheten ble kjent klokken 10.40 fredag, 20 minutter før Nobelkomiteens leder Ole Danbolt Mjøs kunngjorde vinneren.

- Fred på jorda avhenger av at vi greier å sikre livsmiljøet. Maathai står i fremste rekke i kampen for å fremme en økologisk orsvarlig sosial, økonomisk og kulturell utvikling i Kenya og Afrika, sa lederen for Nobelkomiteen, Ole D. Mjøs, da han leste opp komiteens begrunnelse.

Wangari Maathai er en kjent miljøaktivist fra Kenya. I juni i år vant hun Sofieprisen. Hun er visemiljøvernminister i Kenya og grunnlegger av treplantingsbevegelsen Green Belt Movement.

Tildelingen betyr en utvidelse av fredsbegrepet til også å omfatte miljø, men Ole D. Mjøs avviser at komiteen er i ferd med å vanne ut fredsbegrepet.

- Det skal overhodet ikke vannes ut. Fred kommer ikke seilende på en båt, men gjennom aktivt engasjement, sier han til TV 2 Nettavisen.

- Samspillet mellom menneske og miljø er framtida for fred i Afrika, i verden og i Norge, sier Mjøs til TV 2 Nettavisen. Hele Nobelkomiteens begrunnelse finner du her (ekstern lenke)

- Takk til Norge
Prsivinneren selv var overlykkelig etter tildelingen.

- Jeg har blitt oppringt av instituttet og den norske ambassaden i Nairobi, bekreftet Wangari Maathai .Se intervjuet på web-TV (abonnement).

- Jeg er så takknemlig, og vil gjerne takke det norske folket, sa hun.

Maathai regnes som en av Afrikas mest engasjerte og respekterte miljøvernaktivister. De siste 30 årene har hun kjempet for miljøvern, sosial rettferd og menneskerettigheter.

- Vi har gjennom årene plantet over 30 millioner trær, men det er ikke det viktigste. Det viktigste er endringen i hvordan vi tenker om miljøet og hvordan vi behandler miljøet, sier Wangari Maathai på telefon fra Nairobi.

Hun kan foreløpig ikke si noe om hvordan hun vil bruke prispengene.

- Jeg har aldri hatt så mye penger i hele mitt liv!

Maathai var også sentral i demokratibevegelsen i Kenya frem til presidentvalget i 2002, og beskrives som en skarp debattant og kritiker av Afrikas dårlige ledere og Vestens utnytting av den tredje verden.

Se kunngjøringen på web-TV (abonnement)

I fjor ble iranske Shirin Ebadi tildelt fredsprisen. Her er listen over tidligere vinnere av fredsprisen (ekstern lenke)

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

Våre bloggere