RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Fredsprisvinner i minefelt

Sist oppdatert:
Atomenergibyrået og byråets leder Mohamed ElBaradei står midt oppe i en av verdens tøffeste politiske konflikter i Iran.

Den egyptiske diplomaten deler årets fredspris med Det internasjonale atomenergibyrået.

-ElBaradei er en teflonleder som overlever alt, lyder en av karakteristikkene om fredsprisvinneren.

I september ble Mohammed ElBaradei gjenvalgt til sin tredje periode som leder av det internasjonale atomenergibyrået IAEA, til tross for sterk motstand fra Bush-administrasjonen.

-ElBaradei jobber i et politisk minefelt. Men han har utviklet et teflonlag rundt seg, sier NUPI-direktør Sverre Lodgaard, til TV 2 Nettavisen.

Lodgaard svarte fredag på spørsmål fra TV 2 Nettavisens lesere.

Han peker på at Iran og Nord-Korea står øverst på sakskartet i IAEA. Dette er land som både USA og EU har sterke meninger om. Konflikten i forkant av Irak-krigen skapte også store spenninger mellom IAEA og Bush-administrasjonen.

-Da amerikanerne forsøkte å kaste han i forbindelse med gjenvalget, greide de ikke å stille noen konkurransedyktig kandidat, sier Sverre Lodgard.

Hva synes du om årets fredspris-tildeling? Si din mening i Veggavisen!

Vepsebol
Han mener tildelingen er en anerkjennelse av IAEAs upartiskhet og integritet.

-Verden trenger et internasjonalt organ som på upartisk vis kan kontrollere at atommateriale ikke kommer på avveie. Dette er IAEAs oppgave i henhold til Ikke-spredningsavtalen, sier Lodgaard.

- Nobelkomiteen har her våget å stikke hånden rett inn i et vepsebol, sier direktør ved institutt for fredsforskning Stein Tønnesson i en kommentar.

- Atomenergibyrået har ikke hatt mye suksess å spore det siste året. Når det gjelder Iran har det oppstått en sterk indre uenighet i byrået om hvordan man skal gå fram i forhold til landets atomprogram. Atomenergibyrået er nå arena for det kanskje største maktspillet i verden, nemlig i forhold til nettopp Iran, sier han til TV 2 Nettavisen.

24. november, to uker før fredsprisutdelingen i Oslo, avholdes det toppmøte i IAEA om Iran-spørsmålet. Møtet vil ta stilling til om spørsmålet Irans atomprogram skal oversendes sikkerhetsrådet i FN.


Stolt
I det internasjonale atomenergibyrået ble nyheten om fredsprisen mottatt med begeistring.

Jeg hadde aldri trodd vi ville få oppleve denne dagen. Dette er den stolteste dagen for IAEA. Vi er stolte, overraskede og veldig glade. For en organisasjon som vår finnes det ingen gjevere pris, sier Atomenergibyråets talskvinne Melissa Fleming ved byråets hovedkvarter i Wien til Associated Press (AP).

-Vi er ikke bare ekstremt stolte, men tror prisen vil bety mye for arbeidet vårt framover, legger hun til.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere