*Nettavisen* Nyheter.

Fredssamtalene fortsetter i Uganda

Fredssamtalene mellom den ugandiske regjeringen og opprørerne i den nordlige delen av landet fortsetter, til tross for at regjeringens selvpålagte våpenhvile opphørte tirsdag.

22.02.05 13:31

En talsmann for den ugandiske regjeringen sier den vil fortsette fredssamtalene med opprørsbevegelsen LRA (Lord's Resistance Army). Målet for samtalene er å gjøre slutt på borgerkrigen, som har pågått i over 18 år, melder Reuters.

- Vi arbeider videre på tre fronter: De militære operasjonene vil fortsette, opprørerne som vil overgi seg er velkomne til å gjøre det, og vi fortsetter fredssamtalene, opplyser innenriksminister Ruhakana Rugunda.

Tirsdag gikk fristen ut for regjeringens tilbud om forhandlinger med opprørsbevegelsen.

Borgerkrigen, som har ødelagt det nordlige Uganda, har drevet over 1,6 millioner mennesker på flukt, og etterlatt det en gang så fruktbare landskapet øde og folketomt. Over 20.000 barn er i tillegg blitt kidnappet av LRA.

- Problemet er at våpenhvilen bare gjleder et mindre georgrafisk område. Vi opplever stadig at sivile blir angrepet av opprørsgrupper, sier Magnhild Vassett. Hun er stedlig representant for Flyktninghjelpen i Nord-Uganda.

Dette er det første reelle fredsforsøket på ti år. Vi har ikke råd til å skusle bort denne mulighetene, fortsetter hun.

Magnhild Vasset mener Norge og resten av verdenssamfunnet har et særlig ansvar for å finne en løsning på konflikten. Uganda er et av Norges hovedsamarbeidsland, og mottar hvert år flere millioner kroner i bistand.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.