*Nettavisen* Nyheter.

Fremme ved episenteret

Redningsmannskaper har nådd frem til de verst rammede områdene etter jordskjelvet i Kina.

13.05.08 11:14

Redningsmannskaper har nådd frem til jordskjelvets episenter, melder nyhetsbyrået Xinhua ifølge Reuters.

1.300 redningsarbeidere kom frem til Wenchuan i Sechuan-provinsen tirsdag morgen, nesten et døgn etter at skjelvet med en styrke på 7,9 på Richters skala raserte flere byer i landet.

Tallet på bekreftede omkomne er stigende.

Det verste siden 1976
Tirsdag formiddag norsk tid satte myndighetene i Kina tallet på omkomne til 11.921, melder Reuters. Skjelvet er det kraftigste på 32 år. Tirsdag ble det meldt om flere etterskjelv.

- Det er et fåtall nordmenn i det rammede området, og alle er gjort rede for, sier Ola Breidal ved den norske ambassaden i Kina, til TV 2 Nyhetskanalen.

Minst 500.000 bygninger skal ha rast sammen, melder kinesiske medier. Skjelvet fant sted høyt oppe i jordskorpa, og ødeleggelsene har derfor vært voldsomme.

Begravd i ruiner
Bare i Mianzhu-distriktet skal minst 10.000 mennesker fortsatt ligge begravd under bygninger og ruiner etter det voldsomme jordskjelvet som rammet Kina mandag. Det melder det kinesiske statlige nyhetsbyrået Xinhua tirsdag morgen norsk tid.

Kinas statsminister Wen Jiabao som selv er utdannet geolog, sier situasjonen er verre enn myndighetene først antok, etter å ha besøkt noen av de rammede områdene etter jordskjelvet i Sichuan-provinsen.

  • Er du i jordskjelvområdet, eller kjenner noen som er der? Ta kontakt med Nettavisen: Send mms/sms med kodeord «tips» til 1930, send e-post til vaktsjef@nettavisen.no , eller ring oss på 21006010.

Det offisielle tallet på omkomne hadde ved midnatt mandag norsk tid steget til nær 10.000, ifølge Xinhua. Ved 11-tiden norsk tid var det altså justert opp til nær 12.000.

Tidligere nødhjelpskoordinator i FN, Jan Egeland, sier til NRK at han tror dødstallene vil mangedobles i løpet av de neste dagene og ukene.

Se videoreportasje(artikkelen fortsetter under)

236594

Flere tusen begravd ved fabrikk
Skole og fabrikkbygninger raste sammen i skjelvet og begravde mange levende. I Beichuan-distriktet ble det meldt om at 80 prosent av bygningene er ødelagt.

I byen Hanwang melder Xinhua at «flere tusen» arbeidere ble begravd da en fabrikk som produserte dampturbiner kollapset.

Flere kinesiske medier melder at to store fabrikkbygninger i industriområdet Shifang kollapset. 2300 mennesker skal ha blitt begravet og 600 er døde i denne byen. Samtidig skal 80 tonn ammoniakk ha lekket ut.

Klikk på bildet for å forstørre.

Sendt inn til fots
Flere hundretusen mennesker er evakuert og behovet for hjelp er stort. Minst 20.000 soldater, rednings-mannskaper og frivillige er satt inn i arbeidet.

Natt til tirsdag hadde ennå ingen hørt noe fra tre byer med en befolkning på rundt 24.000 mennesker nærmest episenteret i Wenchuan-distriktet.

Redningsmannskaper ble sendt inn i området til fots.

- Jo før de kommer dit, jo flere liv kan bli reddet, sa statsminister Wen Jiabao.

Liu Zaiyuan som leder redningsmannskapene sa ved midnatt mandag at de befant seg rundt 70 kilometer fra bestemmelsesstedet. Tirsdag morgen kom de altså frem.

- Vi har sett mange ødelagte sivile hus og overalt ligger det steinmasser som har rast ned fra fjellene, sier han ifølge det kinesiske nyhetsbyrået Xinhua.

- Sov ute!
Innbyggerne ble rådet til å tilbringe natten utendørs av frykt for etterskjelv. Nordmannen Stig Amundsen (44) og hans forlovede, Yanhua Zhang, befinner seg i byen Chengdu. De valgte å bli innendørs i natt.

LES OGSÅ: Nervøs natt for Stig og Yanhua

- Bygningen vi bor i er i likhet med de fleste bygninger i Chengdu ny og moderne. Vi tror det er tryggere å oppholde oss her enn å være ute på gata, sier han til Nettavisen.

Skoler raste
Skjelvet skjedde midt på dagen mens barna og unge befant seg på skolebenken, og minst åtte barne- og ungdomsskoler raste sammen som en følge av skjelvet.

Klikk på bildet for å forstørre.

I byen Dujiangyan ble det antatt at minst opptil 920 skolebarn ble begravd i ruinene.

Fortvilte rednings-mannskaper forsøkte desperat å redde så mange som mulig, og i timene etter skjelvet ble det hørt rop fra ruinene.

For mange kom imidlertid hjelpen for sent. Statsminister Jiabao ble selv vitne til at mer enn 50 lik ble hentet ut av ruinene.

LES OGSÅ: Minst 900 skolebarn begravd levende

HTML EMBED

Følg utviklingen på mobilen:

Gratis bokmerke på mobilen (wap.nettavisen.no): Send NETT til 1930.

Bli varslet om de viktigste nyhetene på sms: Send NYHET START til 1930 (tjenesten koster kr. 4,- per melding)

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.