RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Fremtidens kroppsvisitering

Sist oppdatert:
Denne maskinen gjennomlyser hele kroppen. Se video.

Men skulle du være redd for at sikkerhetsvaktene på flyplassene skal se dine edlere deler, kan du slappe av. Operatørene får nemlig kun opp en siluett av kroppen hvor eventuelle gjenstander flypassasjerene har gjemt på kroppen, blir vist.

Slik virker maskinen: Passasjerene stiller seg opp foran en gedigen skanner. Ved hjelp av røntgenstråler plukker maskinen opp eventuelle våpen og andre gjenstander som ellers ikke ville slått ut på en metalldetektor eller mer tradisjonelle røntgenmaskiner.

Store protester
Men det er langt fra sikkert at du vil oppleve nærkontakt med en slik maskin med det første. Maskinen, som blir kalt «Backscatter X-ray» er nemlig svært kontroversiell. Tidligere versjoner av maskinen viste nemlig bilder av passasjerene naken.

Maskinen som ble utprøvd i Phoenix denne uken er langt fra så avslørende med innebygget filtre som kun gjengir en skisse. Likevel er forkjempere for personvern svært skeptiske. De stiller spørsmål med hvor langt myndighetene er villig til å gå for å gjøre oss «tryggere».

Dersom maskinen blir tatt i bruk, skal det uansett være en frivillig kroppsvisitering i starten.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

Våre bloggere