RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Fremtidens superfly er her

Foto: AP Photo/Christophe Ena
Sist oppdatert:
Med presidenter og statsministere til stede, avduket Airbus tidenes største passasjerfly A380.

Dette har Airbus å by på (web-TV, abonnement)

I et multimediashow fylt med video på gigantskjermer, dansere dansere og skyer av tørris ble gigantflyet presentert i Toulouse tirsdag. Blant gjestene var president Jacques Chirac, statsminister Tony Blair og forbundskansler Gerhard Schröder.

82 milliarder
Airbus A380 er verdens største passasjerfly, og har plass til 550 passasjerer. En spesialversjon kan ta over 800 passasjerer.

Utviklingen av flyet har kostet 82 milliarder kroner. Hvert av flyene koster 280 millioner dollar (rundt 1,75 milliarder kroner) per stykk. Prisen ser ikke ut til å avskrekke kundene.

Luksus
Passasjerer som har råd til å betale, kan bokstavelig talt velte seg i luksus. Virgin-sjefen Richard Branson, som har bestilt seks fly, lover passasjerene på første klasse både bar, casino og dobbeltsenger.

Med A380 håper Airbus å bremse, eller stoppe, den tilnærmede monopol-situasjonen konkurrenten Boeing har hatt i flere tiår, med sine 747-maskiner. Dette gjelder både som passasjerfly, og som fraktfly.

I motsetning til jumbojeten har den nye kjempen to passasjerdekk i hele flyets lengde. Haleroret stikker sju etasjer til værs.

Det er plass til hele 70 parkerte biler på vingene, som har et spenn på 80 meter - hele 15 meter mer enn Boeing 747.

Passasjerutgaven har en rekkevidde på 15.000 kilometer. Fraktflyversjonen - A380F - har en rekkevidde på 10.080 kilometer, og har en lastekapasitet på rundt 148 tonn, melder AP.

14 kjøpere har allerede bestilt til sammen 149 fly av den nye kjempen.

Her kan du se web-TV fra avdukingen (abonnement):
Virtuell presentasjon
Avduking av flyet
Åpningsseremoni
Taler fra statslederne

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere