RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Frigir bombe-video

Sist oppdatert:
Det amerikanske forsvarsdepartementet frigir opptaket der amerikanske piloter angriper britiske stridsvogner i Irak. Se videoen her.

Reaksjonene var voldsomme i Storbritannia tirsdag etter at The Sun offentliggjorde videoen der amerikanske fly går til angrep på britiske stridsvogner i Sør-Irak under invasjonen i mars 2003. Den 25 år gamle britiske soldaten Matty Hull ble drept i angrepet.

Se videoen her på TV 2 Sumo

Snudde


I forbindelse med likskuet nektet britiske myndigheter å frigi opptaket, etter henstilling fra det amerikanske forsvarsdepartementet. Etter at lederen for likskuet, Andrew Walker, kom med skarp kritikk av myndighetene for å holde opptaket hemmelig, har amerikanerne snudd, melder BBC.

Hemmelig
Videoen har vært holdt hemmelig i nesten fire år. Enken etter Matty Hull ble forklart at det ikke fantes noe opptak av hendelsen. Det britiske forsvarsdepartementet hevder de aldri nevnte videoen for henne.

Raketter
På opptaket fra cockpiten i det ene amerikanske jagerflyet diskuterer flygerne og flyledelsen om panservognene på bakken er egne styrker eller irakiske. Stridsvognene var tydelig merket med oransje plater for å vise at de tilhørte koalisjonsstyrkene. Pilotene tror det dreier seg om raketter montert på taket av panservognene.

- Å faen
Etter å ha fått forsikringer fra flyledelsen om at det ikke fantes egne styrker i området, går flyene til angrep. De to A-10 Thunderbolt-flyene gjennomfører to angrepsbølger før angrepet blir avblåst.

- Det ser ut som vi har en «blå mot blå»-episode, sier flyledelsen.

- Å, faen!, sier en av pilotene på opptaket da han får beskjeden.

- Jeg tror jeg skal kaste opp, fortsetter han.

- Nå bærer det rett i fengsel, kamerat, sier en av pilotene til en annen

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

Våre bloggere