*Nettavisen* Nyheter.

Frigitte svenske gisler gjenforent med familiene

De to svenskene som er frigitt etter å ha blitt holdt som gisler i Syria i halvannet år, er gjenforent med sine familier. Både de og svenske myndigheter er imidlertid fortsatt svært knappe med informasjon.

26.04.15 10:59

– Vi har det etter forholdene bra, og vi vil takke alle som har vært involvert i arbeidet med å få oss frigitt, sier Thomas Olsson (50) til nyhetsbyrået TT.

Sammen med Martin Réen (30) skal han ifølge Aftonbladet ha reist til Syria på et misjonsoppdrag i 2013, der de ble tatt til fange av den al-Qaida-tilknyttede gruppa Nusrafronten.

Olsson vil verken bekrefte eller avkrefte opplysningen og ber i stedet om å få ro.

– Nå vil vi være sammen med familiene våre, sier han.

Palestinsk hjelp

Løslatelsen av de to ble forhandlet fram med hjelp fra den palestinske sikkerhetstjenesten.

Ifølge den palestinske ambassadøren til Stockholm, Hala Husni Fariz, ble svenskene holdt fanget like ved grensen til Jordan. Forhandlingene om frigivelse skal ha pågått i over to måneder i samarbeid mellom palestinske, svenske og jordanske myndigheter.

– Vi er veldig glade for å ha kunnet bistå frigivelsen av de to svenskene, sier Fariz.

Svensk UD ordknappe

Utenriksminister Margot Wallström takker Palestina og Jordan for innsatsen.

– En spesiell takk til Palestina og president Abbas personlig, som har engasjert seg på en avgjørende måte, likeledes til jordanske myndigheter, skriver Wallström i en epost.

Svenske myndigheter vil utover det ikke kommentere saken.

Ifølge avisen Expressen har de to svenskene vært fanget i halvannet år, under svært krevende forhold. Det er foreløpig uklart hvorfor de var i Syria og hvor de er blitt holdt.

Utenriksminister Wallström kan heller ikke si noe om hva som utløste fangenes løslatelse, eller hvorvidt det ble stilt krav om løsepenger. (©NTB)

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.