*Nettavisen* Nyheter.

Frihandel fra venstre

Når en sosialist er tilhenger av frihandel og regional integrasjon, skjønner man at vedkommende ikke er norsk.

24.11.06 07:31

(NA24-KOMMENTAR:) Den tradisjonelle politiske inndelingen mellom høyre og venstre passer ofte dårlig når det gjelder økonomisk politikk.

Klikk på bildet for å forstørre.

Foto: (SCANPIX)

I Europa har Labour under Tony Blair ført en klart mer markedsøkonomisk politikk enn den borgerlige regjeringen i Frankrike.

NA24 - din næringslivsavis

I Italia er det vanskelig å se at den nåværende venstreorienterte Prodi-regjeringen er mindre markedsøkonomisk enn den høyreorienterte Berlusconi-regjeringen den erstattet.

Venstrebølge i Sør-Amerika
Dette ser man også i Sør-Amerika, som kanskje er det politisk sett mest spennende kontinentet for tiden. Det er mye snakk om en venstredreining av politikken i Sør-Amerika. På papiret synes dette å stemme. I en rekke land har venstreorienterte regjeringer tatt over de siste årene, for eksempel i Brasil, Argentina, Bolivia og Chile - i tillegg til gamle travere som Venezuela og Cuba.

Klikk på bildet for å forstørre.

Men selv om vi har sett en venstrebølge, er det også store forskjeller mellom venstrepolitikere i disse landene. Dette kommer tydelig frem i en interessant kronikk skrevet av Chiles relativt nye sosialistpresident, Michelle Bachelet, i den årlige spesialutgaven av Economist.

Ikke overraskende peker Bachelet på de enorme sosiale og økonomiske forskjellene i Latin-Amerika som en hovedutfordring. Men hun understreker at likhet ikke oppstår fra én dag til den neste, og peker på langsiktige tiltak for å sette de fattige i stand til å klare seg selv: Utdannelse, helse og tilgang til ny teknologi.

Ikke typisk norsk
Hun legger også stor vekt på integrasjon mellom landene i Latin-Amerika.

- Av historien har vi lært at samhold gir styrke. Det er derfor integrasjon er så viktig for en region som i sin helhet består av små og mellomstore makter, skriver hun.

Hadde hun vært norsk, ville dette minnet om argumentasjon for EU - fra en sosialist.

Og en sosialist av Bachelets type er også klar frihandelstilhengere.

- Global og regional handel er ikke et nullsumspill. Vi kan jobbe for å oppnå både bilaterale og multilaterale handelsavtaler, og vi bør styrke de regionale båndene samtidig som vi sikrer oss en stadig større rolle i en globalisert økonomi, skriver hun.

Hun vektlegge betydningen av frihandelsområder i Latin-Amerika og nylig inngåtte handelsavtaler med land som Kina.

I Norge fremstår venstresiden ofte som innadvendt, negativ og fryktsom når det gjelder internasjonal integrasjon og handel. Man ser bare problemer. Det er befriende å se at det er andre som forsøker å utnytte styrken i markedsøkonomien for å oppnå sine sosiale mål.

Are Slettaner tidligere leder for TV 2 Nettavisens økonomiseksjon og redaktør for iMarkedet.no. Han jobber nå for NA24 fra Houston, USA, og skriver blant annet kommentarartikler. Her kan du lese de siste dagenes kommentarer:

Hvem skulle trodd?
Smaker privat vann vondt?
Norges dårligste sparestrategi?
Når politikerne bygger fly
Bør politikere ha best lønn?
På sikt er vi alle døde
- Bli børsvinner uten å tenke
Er alternativene bedre?
Mye skrik og lite ull
Er gutter teite?
Bukken og melkespannet
Elefanten på sykestuen

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.