RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Frihetsfeiring i India

For 60 år siden ble India uavhengig. Det markeres på godt og vondt. Se bilder og video

Onsdag var det en kjempemarkering i hovedstaden New Dehli, i det historiske Røde fortet, en massiv bygning fra 1700-tallet bygget av keisere i Mughal som satt med makten før britene kom til India.

Markeringen inkluderte en scene med bytte av vakter. Samtidig ble det indiske flagget heist av statsminister Manmohan Singh, som også markerte uavhengighetsdagen med en tale til nasjonen, melder nyhetsbyrået AP.

Over hele landet har det vært parader og fargerike fester på uavhengighetsdagen. Samtidig har det vært mange motstandsmarkeringer. I Lahore deltok tildekkede kvinner i en protest mot dagen, som de mener er en svart dag for dem som bor i Kashmir. I Srinagar har det vært generalstreik, ledet av separatister, som tildels har lammet området.

Se bilder fra feiring og markeringen nederst i saken.

Vokser i verden
Mange indere føler nå at deres land endelig har fått sin rette plass i det globale spillet. Men optimismen knyttet til Indias lysende økonomiske vekst, er også preget av at så mange indere er fattige og aldri vil nyte godt av denne veksten.

Mange lever på under én dollar dagen.

186691

Blodig splittelse
India ble uavhengig i 1947. Landet ble splittet i to, den nordligste delen, inkludert det som i dag er Bangladesh, ble en ny stat som fikk navnet Pakistan. Pakistan skulle være muslimenes land, mens majoriteten i India er hinduer.

Splittelsen førte til en av det 20. århundres største voldsbølger. Mer enn 10 millioner mennesker forlate hjemmene sine og flytte til det av de to landene som hadde «riktig» religion, og mengder ble slaktet i religiøse opptøyer.

Fastingen og bønnene om fred fra Mahatma Gandhi, uavhengighetslederen, førte ikke til noen bedre forhold. Dødstallene i konflikten i kjølvannet av delingen er rangert til mellom 200.000 og 1 million.

Ett år etter, den 30. januar 1948, ble Gandhi drept av en hinduistisk fundamentalist. Likevel forsatte den store, lille mannen å være et forbilde for mange borgerettsforkjempere.

Nabofeide
Den massive blodsutgytelsen under masseflukten var bare begynnelsen på konflikten mellom de to nabolandene. De har utkjempet tre kriger senere, og sto for ni år siden på kanten av atomkrig.

Men forholdene har bedret seg etter starten på en fredsprosess i 2004, selv om hatet fortsatt er utbredt på begge sider av grensen.

På siden av striden med Pakistan, står India overfor andre problemstillinger, de fleste av dem knyttet til separatister som tilhører en av landets myriader av etniske grupperinger.

I Kashmir-provinsen, en muslimsk region delt mellom India og Pakistan, har islamske opprørere rast siden 1989. Og i nordøst er det mange opprørsgrupper som representerer ulike etniske grupper i befolkningen.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

Våre bloggere