RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Frikjenner forskere etter klimabråk

Foto: Johansen, Erik (SCANPIX)
Sist oppdatert:
Rapport mener Climategate-forskere ikke forvrengte fakta.

Underhuset i Storbritannia (House of Commons) har onsdag fått en første rapport om Climategate-skandalen, som involverer klimaforskere ved University of East Anglias Climatic Research Unit (CRU).

Saken rundt hackede e-poster ble offentliggjort i november i fjor, og har ført til at flere har satt spørsmålstegn ved troverdigheten til FNs klimapanel.

Nå gir en rapport støtte til de involverte forskerne som er beskyldt for å ha forfalsket forskningsresultater om klimaendringer. Her slås det fast at forskerne ikke hadde til hensikt å villede eller skjule informasjon.

Skandalen ble kalt Climategate da mer enn 1000 e-poster ble publisert etter et datainnbrudd på hos CRU. Meldingene sies å bevise at forskerne manipulerte fakta for å oppdage klimaendringer og skjulte informasjon som talte til menneskelig påvirkning på klimaet.

Dette ga klimaskeptikere vann på mølla.

Les også: - Skeptikerne blir mobbet bort fra debatten

Forskerne ved CRU har selv fortalt at sitatene som ble fremhevet var revet løs fra sin sammenheng. De får nå støtte fra Underhusets vitenskap- og teknologikomité, melder AFP. De tror ikke at CRU direktør Phil Jones og de andre forskerne har opptrådt uærlig, men heller blitt misforstått. Jones har allikevel trukket seg fra direktørjobben etter skandalen.

At Jones nektet å gi fra seg rådata og datamaskinkoder, anser komiteen som handlinger som er i tråd med vanlig praksis blant klimaforskere.

Hele rapporten finner du her.

Utvalget oppfordrer likevel forskerne til å gjøre det til en vane å gjøre deres informasjon mer tilgjengelig for offentligheten. Det legges også vekt på at det ikke er noen grunn til å tvile på hva majoriteten av forskere mener om menneskets påvirkning på klimaet. Rapporten er det første av tre om den såkalte Climategate-skandalen.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere