*Nettavisen* Nyheter.

Frikjennes for journalist-drap

Mazen Dana Foto: Nayef Hashlamoun (Reuters)

De amerikanske soldatene som skjøt ned og drepte en fjernsynsfotograf fra nyhetsbyrået Reuters i Bagdad i august, brøt ingen regler, konkluderer den amerikanske forsvarsledelsen.

23.09.03 09:00

- Selv om dette var en beklagelig hendelse, har etterforskningen konkludert med at de amerikanske styrkene handlet i tråd med reglene for når det kan åpnes ild, opplyser en talsmann for den amerikanske okkupasjonsstyrken i Irak, oberst George Krivo.

Ifølge Krivo, som ikke vil utdype reglene det henvises til, kommer ikke USA til å offentliggjøre granskingsrapporten etter drapet på den prisbelønte palestinske Reuters-fotografen Mazen Dana.

Krivo vil heller ikke si hvem som har ledet etterforskningen i saken, hvor omfattende denne har vært eller om de amerikanske soldatene som drepte Dana er frifunnet for ethvert ansvar, skriver NTB-Reuers.

- Visste hvem vi var
Dana ble drept mens han filmet amerikanske soldater utenfor et fengsel i utkanten av Bagdad, angivelig fordi soldatene ikke visste hvem han var og trodde at kameraet han hadde på skulderen var en granatkaster.’

Danas lydmann Nael al-Shyoukhi avviste denne versjonen av hendelsen, og fortalte at de rett før drapet hadde vært i kontakt med de amerikanske soldatene og bedt om å få snakke med en offiser.

- De så oss og de visste hvem vi var og hva vi gjorde, sa Shyoukhi.

Protester
Internasjonale presse- og journalistorganisasjoner reagerte kraftig på drapet, og krevde full etterforskning.

Organisasjoner som Journalister uten grenser (RSF) var blant dem som på forhånd hadde liten tro på at så ville skje.

- Det er skuffende å se at et stort demokrati, som respekterer pressefriheten og som fører krig i navnet til slike verdier, ikke er i stand til å gjennomføre noen skikkelig gransking, sa Severine Cazes i RSF etter drapet.

Det internasjonale presseinstituttet (IPI) protesterte overfor USAs forsvarsminister Donald Rumsfeld.

- Drapet kjennetegner en politikk som inviterer de militære til å skyte først og stille spørsmål etterpå, slo IPI fast.

- Dommer og jury
Komiteen for beskyttelse av journalister (CPJ) gjentok mandag sitt krav om full åpenhet om etterforskningen av drapet på Dana.

- Det amerikanske forsvaret gjør seg selv til både dommer og jury i denne saken. De konkluderer med at soldatene som drepte Dana ikke brøt reglene, men vil ikke diskutere hvordan disse reglene er, sa komiteens leder Ann Cooper i en kommentar.

Angrep pressehotell
Også i april ble en fjernsynsfotograf fra Reuters drept, etter at en amerikansk stridsvogn uten forvarsel åpnet ild mot det velkjente pressehotellet Palestine i sentrum av Bagdad.

En spansk fjernsynsfotograf ble også drept under angrepet, mens tre andre Reuters-journalister ble såret.

Heller ikke dette angrepet kunne amerikanske soldater lastes for, konkluderte den amerikanske forsvarsledelsen.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.