*Nettavisen* Nyheter.

Frikjent etter gjengvoldtekt

Foto: AFP PHOTO/Arif ALI

- Livet mitt har ingen mening, utbrøt pakistanske Mukhtiar Mai etter at fem av seks menn som var dømt til døden for å ha voldtatt henne ble frikjent.

03.03.05 12:07

Sjettemann fikk dommen omgjort til livsvarig fengsel, melder Reuters. Mai, som nå er 32 år gammel, brøt sammen da dommerne leste opp kjennelsen torsdag. Men ifølge hennes advokat, Ramzan Khalid Joya, vil kvinnen kjempe videre.

- Jeg kommer til å anke. Jeg vil ta saken hvor som helst, gjøre hva som helst for å få min rett, sa Mai ifølge advokaten, melder Reuters. Joya opplyser at domstolen ikke har gitt noen begrunnelse for kjennelsen sin, men at det er ventet en slik begrunnelse litt senere.

Straff
Den groteske historien utspilte seg i juni 2002. Mukhtiar Mai var da 30 år gammel, og bakgrunnen for voldtekten var at lillebroren hennes angivelig hadde hatt et forhold til en kvinne fra Mastoi-familien, som har høyere rang. Lillebroren, som da var 12 år gammel, ble kidnappet og mishandlet av Mastoi-familien. Mukhtiar kontaktet det lokale landsbyrådet og ba dem gripe inn, men fikk beskjed at hun måtte gifte seg med en mann i Mastoi-klanen for å gjenopprette deres ære.

Da 30-åringen nektet, ble hun voldtatt av fire menn i en jordhytte i over en time, i påsyn av flere andre. «Straffen» var godkjent av flere medlemmer i landsbyrådet. Landsbyrådet ble ledet av et medlem av Mastoi-familien.

Dømt til døden
Da saken ble kjent, fikk kvinnen og familien hennes politibeskyttelse. Det internasjonale samfunnet reagerte med avsky og krav om større fokus på kvinners rettigheter og sikkerhet i landet. I september samme år ble de fire voldtektsmennene samt to av de som hadde godkjent straffen dømt til døden. Åtte andre i landsbyrådet ble kastet ut av dette på bakgrunn av sin godkjennelse av straffen.

Nå er altså fem av de seks frifunnet. Sjettemann, som fikk dommen omgjort til livstid i fengsel, har anket dommen.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.