*Nettavisen* Nyheter.

Frikjent for søvn-voldtekt

Illustrasjonsfoto Foto: Scanpix

En 22-årig britisk mann slipper straff etter en voldtekt som skal ha skjedd i søvne. Han lider av «sexsomnia».

20.12.05 14:56

Mannen har blitt tiltalt for tre forskjellige overgrep, men hevder overfor den britiske lagmansretten å ikke huske noen av episodene. Han mener alt har skjedd mens han gikk i søvne, skriver VG Nett.

Den fornærmede kvinnen fortalte i retten at hun kjente 22-åringen. Hun skal ha vært med ham hjem etter en tur på byen, og sov i mannens seng mens den voldtektstiltalte la seg på sofaen.

Hun våknet senere av at trusen hennes var tatt av, og at 22-åringen prøvde å voldta henne. Hun hevder å ikke ha samtykket til samleiet. Mannen skal ha våknet i sofaen, helt uvitende om hva som hadde skjedd.

Søvn-ekspert Dr. Ishaad Ebrahim fortalte i retten at mellom 1 og 2,5 prosent av befolkningen går i søvne. Av dem har fire prosent seksuell atferd, og lider dermed av «sexsomnia».

Retten trodde tydeligvis på denne argumentasjonen, og frikjente den tiltalte.

En nordtrønder (34) hevdet også at voldtekten av en 19-åring skal ha skjedd mens han sov. Han våknet først da kvinnen skrek om hjelp, og da trakk han seg straks unna. Retten trodde først på mannens forklaring, men ble funnet skyldig i oktober etter at saken ble anket.

Norske og utenlandske forskere er uenige om hvorvidt det er mulig å utføre voldtekt i søvne. Forsker Neil Stanley ved Human Psychopharmacology Research-laboratoriet ved universitetet i Surrey utenfor London, mener at søvn-voldtekt er fullt mulig for både kvinner og menn.

Hans Jakob Stang, en av Norges mest erfarne rettspsykiatere, mener derimot at det ikke er mulig å voldta mens man sover.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.