*Nettavisen* Nyheter.

Fritt valg på diktator

Foto: Scanpix/AP

Turkmenerne kan i dag velge mellom seks presidentkandidater fra samme parti. -Humbug, sier menneskerettighetsorganisasjoner.

11.02.07 15:40

For første gang har turkmenerne mer enn én person å velge mellom når de skal stemme over landets fremtidige president. Flere kandidater er imidlertid ingen garanti for reell konkurranse. Mest sannsynlig blir det Kurbanguly Berdymukhamedov som kaprer seieren.

Ett lovlig parti
Berdymukhamedov var en nær medarbeider av president Saparmurat Niyazov, som døde i desember. Han har ti års fartstid i den turkmenske regjeringen.

Niyazov styrte Turkmenistan med jernhånd, og en eventuell liberalisering av landet ventes å skje i langsomt tempo.

Seks kandidater kjemper om presidentvervet. Alle kandidatene kommer fra Niyazovs Demokratiske parti, det eneste partiet som er lovlig. Alle kandidatene har lovet å fortsette i Niyazovs spor.

Humbug
Menneskerettighetsorganisasjoner kaller valget for humbug og sier det vil befeste «et nytt diktatur», melder Reuters.

Berdymukhamedov har støtte fra mektige skikkelser i landets væpnede styrker og den interne sikkerhetstjenesten.

Flere av Niyazovs tidligere ministre endte i fengsel eller eksil, og noen av dem har dannet opposisjonsbevegelser som ikke fikk delta i valget søndag. Landet skal også ha et stort antall politiske fanger.

Internett
Niyazov holdt landet avskåret fra omverdenen, kuttet antall skoleår til ni, sparket tusenvis av leger og sykeplekere og la ned flere regionale sykehus. Berdymukhamedov har på sin side lovet å styrke skoleapparatet, forbedre helsevesenet og la turkmenerne få tilgang til internett.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.