Gå til sidens hovedinnhold

Fritzl løy - barna ville dødd

Familien skulle bli værende i kjelleren - for alltid.

Da Josef Fritzl ble pågrepet i april sa han i politiavhør at han aldri hadde som hensikt å ta livet av datteren Elisabeth og barna Kerstin, Stefan og Felix.

Inngangen til skrekkjelleren i Amstetten var skjult bak en dør av massivt stål og utstyrt med en elektrisk kodelås.

Til politiet fortalte Fritzl at kodelåsen på døren var stilt inn slik at den skulle åpnes dersom noe skjedde med han.

Det var ren løgn.

Ville sultet i hjel
En ny rapport viser at døren aldri ville latt seg åpne, og at de fire fangene sannsynligvis aldri ville blitt sluppet fri. De ville blitt værende i skrekkjelleren og sakte sultet i hjel.

Flere elektrikere har nemlig gått gjennom kjelleren og undersøkt den aktuelle kodelåsen. De har konkludert med at døren kun lar seg åpne av enten Fritzl sin fjernkontroll, eller direkte fra en bryter utenfor kjelleren.

Kunne selv blitt fanget
Elektrikerne fant også ut at ledningene i fangekjelleren var så dårlig koblet at det kunne ha brutt ut brann når som helst.

Faktisk betegner de det nærmest som et under at ikke Josef Fritzl selv ble ufrivillig fanget i kjelleren. Kodelåsen kunne nemlig fort blitt slått av ved et strømbrudd, og da ville han blitt låst inne sammen med sin hemmelige familie.

Fritzl var den eneste som kjente til sikkerhetssystemet i kjelleren. Han skal ha sagt til fangene sine at dersom noe skjedde med ham mens han var inne hos dem, ville ingen av dem noensinne slippe ut derfra i live.

(Artikkelen fortsetter under bilde)

Massiv stål
I hele 24 år holdt han sin datter innelåst i kjelleren som sexslave. Døren til kjelleren ble holdt skjult bak en hylle. Bak døren er det en fem meter lang gang som ender opp i en trang åpning/et smutthull, før man kommer inn i et rom med kjøkken, bad og toalett.

I tillegg er det to soverom med to senger hver. Romhøyden er 170 cm på det høyeste. Det var en TV med videospiller og en radio i fangehullet, men ikke et eneste vindu.

Her er hva som har skjedde i kjelleren:
1977: De seksuelle overgrepene starter. Elisabeth Fritzl er 11 år gammel.

28. august 1984: Elisabeth (da 18) blir dopet ned, påsatt håndjern og lurt ned i kjelleren av faren. Det skal gå 24 år før hun igjen ser dagslys. I mellomtiden føder Elisabeth syv barn.

September 1984: Josef og kona Rosemarie mottar et brev med Elisabeths håndskrift, der 18-åringen ber dem om å slutte å lete etter henne.

Politiet tror Elisabeth har blitt medlem av en sekt og slutter å lete etter den savnede 18-åringen. I virkeligheten holdes hun fanget av sin egen far i kjelleren under huset.

1989: Elisabet føder sitt første barn Kerstin (nå 19) i fangenskap.

1990: Stefan blir født.

Kerstin, Stefan og Felix, som fødes mange år senere, vokser opp i kjelleren. Her nede lærer de å lese og skrive av sin mor Elisabeth.

Josef mater Elisabeth og barna gjennom en luke.

(Artikkelen fortsetter under bilde)

1992: Lisa blir født.

Mai 1993: 9 måneder gammel blir Lisa hentet opp fra kjelleren av Josef. Hun blir funnet utenfor huset med en lapp fra Elisabeth om at hun ikke er i stand til å ta seg av babyen. Elisabeth skriver på denne lappen at hun fra før har født en gutt og en jente. Lisa får flytte inn hos besteforeldrene og blir senere adoptert av dem.

1994: Monika blir født. I desember samme år blir hun – i likhet med sin søster Lisa - funnet utenfor besteforeldrenes hus.

1996: Elisabeth føder tvillinger. Den ene dør kort tid etter fødselen av vanskjøtsel, mens den andre tvillingen Alexander overlever. Alexander blir boende i kjelleren i et års tid, før også han blir flyttet opp til besteforeldrene.

Lisa, Monika og Alexander lever tilsynelatende normale liv hos Josef og Rosemarie. De går på skole og er ifølge naboer høflige og velkledt. Sosialetaten er flere ganger på besøk i hjemmet, uten å legge merke til Elisabeth og de andre barna som holdes skult i kjelleren.

2002: Felix blir født.

19. april 2008: Kerstin (19), som har tilbrakt hele sitt liv i kjelleren, blir alvorlig syk. Josef tar henne med til sykehuset. Han påstår at han har funnet Kerstin bevisstløs utenfor sitt hjem. Legene vet ikke hvordan de skal behandle Kerstin, fordi hun mangler både helseforsikring og legejournal. De går derfor ut med en appell til moren Elisabeth, der de ber henne om å komme fram med flere detaljer om datterens sykdom.

Josef hentet Elisabeth og de to andre barna opp fra kjelleren og forteller sin kone at datteren omsider hadde valgt å vende hjem.

27. april 2008: Josef Fritzl arresteres, mistenkt for incest og for å ha kidnappet sin datter.

Reklame

Black Week: De beste motekuppene du gjør nå