Frivillig i dødens tempel

Foto: Arne Lutro (TV 2 Nettavisen)

KHAO LAK (TV 2 Nettavisen): 23-åringen Eimund Dahle meldte seg frivillig til å hjelpe nordmenn som leter etter sine kjære blant likhaugene i skrekkbyen Khao Lak.

30.12.04 19:36

23-åringen kom til Bangkok for ti dager siden for å jobbe for den kristne organisasjonen Ungdom i oppdrag. Da flomkatastrofen kom, meldte han seg frivillig for å hjelpe norske og skandinaviske pårørende. Nå forsøker han å hjelpe skandinaviske pårørende som kommer til templet i Khao Lak for å lete etter sine kjære.

- Vi skal være her og snakke med folk. Det er viktig at det er noen her som forstår språket deres, sier Eimund Dahle til TV 2 Nettavisen.

Nytteløst
Eimund har ikke vært i kontakt med norske myndigheter før han reiste ut. Etter et lynkurs ved et lokalt sykehus, ble han sendt til Khao Lak.

- Vi råder de pårørende til ikke å lete blant likene. Det er nytteløst. De er ugjenkjennelige, og belastningen blir bare enda større ved å gå blant dem, sier han.

I plast
Noen av likene er delvis pakket i plast, andre ligger i likposer. Torsdag kom det inn flere varebiler med lik til templet Bang Muang, som er ett av tre templer som er gjort om til mottaksstasjon for døde.

Foto: Arne Lutro


Mange av likene er vestlige turister. Ved siden av står stabler med kister i finér. Snekkerne har måttet lage ekstra store kister for turistene. Stanken er uutholdelig, men munnbind og tigerbalsam under nesen gjør det lettere å puste.

Brenner lik
Luften i området er full av aske fra likbål ved templene. Ifølge de frivillige på stedet er det kun thailendere som blir kremert.

Faren for epidemier i området er stor, og likene som samles sammen blir sprayet med desinfiserende væske.

Eimund synes han takler de forferdelige forholdene greit.

- Jeg har et grunnlag, i og med at jeg er kristen. Jeg har derfor et balansert forhold til liv og død. Det gir meg trygghet og et fundament, sier han til TV 2 Nettavisen.

Kaotisk
Onsdag var det kaotiske forhold med mange pårørende som lette etter sine. Torsdag var det roligere rundt templet. Eimund Dahle har ikke møtt nordmenn i Khao Lak, men flere svensker.

Norske myndigheter frykter at flere nordmenn omkom i da flombølgene rammet Khao Lak andre juledag. Et team fra Kripos er på vei for å bistå i identifiseringen av de døde.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.