*Nettavisen* Nyheter.

Frokost med Condi

USAs utenriksminister Condoleezza Rice.

Norges støtte til Hamas blir ett av temaene når Jonas Gahr Støre torsdag spiser frokost med USAs utenriksminister Condoleezza Rice.

26.04.07 11:27

Se hele innslaget på TV 2 Sumo

Afghanistan, Midtøsten og Nordområdene står på sakskartet når Condoleezza Rice møter Støre torsdag morgen. Rice kom til Oslo onsdag kveld i forbindelse med Natos utenriksministermøte som starter torsdag.

Utenriksminister Støre vil også diskutere Nordområdene. Condoleezza Rice på sin side har fortsatt en høne å plukke med Støre etter at Norge normaliserte forbindelsene med den palestinske regjeringen.

Se innslag på TV 2 Sumo her

Når resten av Natos utenriksministre møtes torsdag ettermiddag er det også ventet diskusjon om Bush-administrasjonens planer om utplasseringen av et rakettskjold i Europa. Skjoldet skal verne mot angrep fra «røverstater» som Iran og Nord-Korea. I løpet av torsdag vil også Nato-Russland-rådet møtes.

Avskjæring
Russland har allerede uttrykt sterk skepsis til de amerikanske planene. Den rødgrønne regjeringen er også svært skeptisk til planen.

- Rakettskjoldet er først og fremst et problem mellom USA og Russland. Amerikanerne har gjort et forsøk på å overbevise russerne om at ikke noe å frykte, og at det er snakk om en begrenset installasjon, sier Nupi-forsker Jakub Godzimirski til Nettavisen.

USA ønsker å utplassere forsvarssystemet i Polen og Tsjekkia. Etter planen skal Polen være base for ti avskjæringsraketter uten stridshoder, mens radarsystemet blir utplassert i Tsjekkia.

Vardø-radaren
Det er ikke ventet at rakettskjoldet vil ta mye tid i møtet mellom Støre og Rice. Men Støre skal også møte Russlands utenriksminister Sergej Lavrov. Russland har tidligere advart om at rakettskjoldet kan føre til et nytt våpenkappløp.

Godzimirski tror ikke striden om rakettskjoldet vil skygge for Støres satsing på Nordområdene. Han peker på at Russland tidligere har kritisert Norge for ikke å stenge den store radaren i Vardø, som russerne hevder kan bli brukt i et amerikansk rakettskjold.

Klikk på bildet for å forstørre.

- Nå er kritikken om Vardø-radaren tonet ned, sier Godzimirski

Liten evne
Derimot kommer Afghanistan, Midtøsten, Nordområdene og Kosovo til å stå sentralt. Bush-administrasjonen er lite begeistret over at Norge ikke ønsker å sende soldater til det urolige Sør-Afghanistan.

- Det ene spørsmålet Norge og andre land ønsker å kjøre, er hvordan man driver krigen i sør, sier Afghanistan-forskeren Kristian Berg Harpviken til Nettavisen.

Han peker på at Nato-landene har diskutert strategien i Afghanistan lenge.

- Men evnen til å omsette den debatten på bakken, er begrenset. Nato mangler også ressursene som skal til for å endre strategi, sier han.

Rekrutterer
Mangelen på soldater gjør at Nato-styrkene gjerne bruker fly og kamphelikoptre. Samtidig preges innsatsen av mangel på god etterretning. Dermed rammes sivilbefolkningen ofte av angrepene.

- Hadde man greid å rette angrepene mot Taliban, hadde nok det hatt stor støtte hos befolkningen. Nå er Natos krigføring en av de viktigste rekrutteringsgrunnene i befolkningen, sier Harpviken.

- Vi får nok også en stor debatt i hvilken grad man kan bruke bistand for å bygge sikkerhet. Kan man bruke bistand som et middel for å hjelpe befolkningene.

Korrupsjon
Nato har også en diskusjon gående om bruk av bistand i krigsområder, og hvor mye ansvar som kan overlates til den svake og korrupsjonsbelastede afghanske regjeringen.

- Jeg tror Norge vil ta opp hvordan man kan gi afghanerne større innflytelse over politikken. Men det er vanskelig når regjeringen har så mange svakheter, sier Harpviken.

- Ikke alene
Nato-møtet i Oslo vil også ta for seg Midtøsten. Kampene i Afghanistan og Irak, og Irans atomprogram, sprer usikkerhet i hele regionen. Samtidig har Norge om det eneste Nato-landet gjenopprettet normale forbindelser med den palestinske regjeringen.

I forrige uke understreket utenriksminister Jonas Gahr Støre at Norge ikke står alene i sin politikk overfor palestinerne. Men verken EU-landene eller USA har vært villige til å oppheve den økonomiske boikotten av den palestinske regjeringen, til tross for oppfordringene fra Norge.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.