Gå til nye Nettavisen

Lyst til å se den nye Nettavisen?

RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Frp-ere nominerer Trump til fredsprisen

North Koreas leder Kim Jong-un avbildet sammen med USAs president Donald Trump i Singapore.
North Koreas leder Kim Jong-un avbildet sammen med USAs president Donald Trump i Singapore. Foto: Susan Walsh (AP)
Sist oppdatert:
Stortingsrepresentantene Christian Tybring-Gjedde (Frp) og Per-Willy Amundsen (Frp) har nominert USAs president Donald Trump til Nobels fredspris.

Det melder NRK.

Foranledningen er toppmøtet mellom Trump og Nord-Koreas leder Kim Jong-un i Singapore tirsdag, hvor de to partene signerte en erklæring om at Nord-Korea tilsynelatende forplikter seg til atomnedrustning på Koreahalvøya.

- Vi gjør dette fordi Trump har tatt et modig skritt for å prøve å skape fred mellom Nord-Korea og Sør-Korea og få til en nedrustning på Koreahalvøya. Dette er ordrett i tråd med Alfred Nobels testamente, sier Tybring-Gjedde til Nettavisen.

- Det er også en oppfordring til begge parter til å gå videre i prosessen, sier han.

- Tror du Trump har en sjanse til å få fredsprisen, Tybring-Gjedde?

- Ja, det tror jeg. Det er nok mange som innser det. Men nå er det lenge til 2019. Hvis man går tilbake til det gamle og ikke får noe framgang i prosessen, er det ingen grunn til å gi ham prisen, sier han.

Amundsen omtaler toppmøtet som historisk.

– Det som skjer nå, er historisk. Man er i gang med en prosess som kan sikre verdensfreden i tiden fremover. Det er en skjør prosess, men vi må selvfølgelig gjøre det vi kan for å bidra til at denne prosessen gir gode resultater. Det mener jeg vi kan gjøre med å sende et tydelig signal ved å gi Trump fredsprisen, sier Amundsen til NRK.


Fristen er utløpt

Fristen for å nominere kandidater til årets Nobels fredspris har gått ut. Dersom medlemmene av Nobelkomiteen selv ikke fremmer Trump som en kandidat, vil den amerikanske presidenten i så fall først være aktuell som kandidat i 2019.

Fredsprisen kunngjøres i oktober, og deles ut i Oslo rådhus 10. desember hvert år, som er dødsdagen til Alfred Nobel.

- Ingen nedrustningsavtale

Ekspertenes dom er at erklæringen først og fremst er en generell intensjonserklæring med føringer om veien videre.

- Ordbruken i erklæringen er i stor grad gjenbruk av ordbruk vi kjenner fra tidligere erklæringer helt tilbake til Kim Il-sungs tid. Jeg ser på det mer som en felles visjon enn en nedrustningsavtale. Det virkelige arbeidet begynner nå, hvor de må finne en vei videre mot disse målene, uttalte atomforsker Halvor Kippe ved Forsvarets forskningsinstitutt til Nettavisen tirsdag.

- Erklæringen sier ingenting om hvordan og i hvilken rekkefølge ulike trinn i en sånn prosess skal skje. Det kan bli utfordrende å beholde enigheten underveis i dette, etter hvert som de videre samtalene på lavere nivå blir mer konkrete. Tidligere har Nord-Korea stanset produksjon av våpenplutonium og testing av missiler under liknende prosesser, helt til uenigheter har ført til at produksjonen og testingen har startet igjen, uttalte Kippe.

Vil du delta i debatten?
Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt. Her kan du enkelt bidra med din mening
(tjeneste under utvikling).

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!