Frp ønsker Abbas velkommen

Mens Hamas fortsatt er på Frps svarteliste, ønsker Frps Morten Høglund palestinernes president velkommen til Norge.

Tirsdag ble det klart at den palestinske presidenten Mahmoud Abbas kommer til Oslo 26. april. Det bekrefter lederen for PLOs delegasjon i Oslo, ambassadør Yasser Alnajar, overfor TV 2 Nettavisen.

Mahmoud Abbas skal blant annet møte statsminister Jens Stoltenberg, utenriksminister Jonas Gahr Støre, samt kronprins Haakon.

-Jeg ser fram til besøket. Det er viktig å holde kontakten med partene i Midtøsten, og ikke gi opp håpet om at samtaler nytter framfor vold. Dette er en videreføring av kontakten vi har med de palestinske myndighetene, sier Jens Stoltenberg til TV 2 Nettavisen.

Foto: Jarl Fr. Erichsen (Scanpix)

Må anerkjenne Israel
Under besøket i Oslo vil blant annet Abbas be om at Norge fortsetter å bevilge penger til de palestinske selvstyremyndighetene. Stoltenberg understreker at den nye Hamas-regjeringen må komme Israel i møte.

-Vi vil gjenta vårt syn om at den nye regjeringen må anerkjenne Israel og inngåtte avtaler, sier han.

Skille
Også Fremskrittspartiet er positiv til besøket, selv om partiet er svært kritisk til den nye Hamas-regjeringen under ledelsen av Ismail Haniyeh.

- Mahmoud Abbas er ikke del av Hamas-regjeringen. Vi har akseptert at vi må ha et ryddig forhold til presidenten. Skal man gi palestinerne en sjanse, må kan skille mellom Abbas og Hamas. Abbas har allerede sagt at han anerkjenner staten Israels eksistens, sier Frps utenrikspolitiske talsmann, Morten Høglund, til TV 2 Nettavisen.

Høglund understreker at Frp fortsatt går mot å bevilge penger direkte til Hamas-regjeringen anerkjenner Israel og lover å stå ved tidligere inngåtte avtaler.

- Så lenge det ikke skjer, er det utelukket å bevilge penge direkte. Men de kan flyttes via andre kanaler, sier Høglund.

Dette er Abbas første besøk i Norge som palestinsk president. Han vil også besøke Tyrkia og Belgia. I Belgia vil han møte representanter for EU. At Norge er et av de tre landene Abbas besøker viser at palestinske myndigheter ser på landet som en viktig samarbeidspartner, mener ambassadør Yasser Alnajar, og peker på at Norge også leder giverlandsgruppen for Palestina.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.

Mest lest på Nyheter

Annonsebilag