RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss
Miguel Pajares jobbet ved et sykehus i Liberia.
Miguel Pajares jobbet ved et sykehus i Liberia.

Første europeer død av ebola

Sist oppdatert:
En spansk prest er død etter at han som den første europeeren ble smittet av det dødelige ebolaviruset i Liberia.

75 år gamle Miguel Pajares ble i forrige uke fraktet hjem til Spanias hovedstad Madrid, der han fikk behandling på et spesialsykehus.


Den romersk-katolske presten skal ha blitt behandlet med den eksperimentelle medisinen ZMapp, men livet sto likevel ikke til å redde.

Pajares jobbet ved et sykehus i Liberia da han ble smittet.

Ny medisin
USA har sagt ja til en forespørsel fra Liberia, som ønsker å teste ut en ny og eksperimentell medisin mot den dødelige virussykdommen ebola.

(Saken fortsetter under bildet)

Miguel Pajares kom i forrige uke til Madrid for behandling.

Legemiddelet Zmapp er utviklet av det amerikanske selskapet Mapp Biopharmasuticals, som i forrige måned fikk grønt lys fra amerikanske myndigheter til å teste det ut på mennesker.

Nyheten om at medisinen er på vei til Liberia kom samtidig med at eksperter på medisinsk etikk kom sammen til et hastemøte i Genève for å drøftede de moralske aspektene ved bruk av slik medisin på mennesker.

Det er Verdens Helseorganisasjonen (WHO) som har kalt inn til møtet.

Over tusen dødsofre
De siste tallene fra WHO viser at ebolautbruddet har tatt livet av 1.013 mennesker og at 1.848 er smittet i de vestafrikanske landene Liberia, Sierra Leone og Guinea. Mange av ofrene er helsearbeidere. I perioden 7.-9. august ble det registrert 52 dødsfall i de tre vestafrikanske landene.

Liberias president Ellen Johnson Sirleaf rettet før helgen en innstendig bønn til sin amerikanske kollega Barack Obama og ba om å få tilgang til det nye legemiddelet.

Mandag sa amerikanerne ja, og prøvedoser er nå på vei til Monrovia. USA presiserer at deres rolle i dette kun har vært å sette liberiske myndigheter i kontakt med produsenten av Zmapp, ifølge BBC.

Lederen for Verdens helseorganisasjon (WHO), Margaret Chan, har samtidig åpnet for at det nye og eksperimentelle legemiddelet skal kunne testes ut på leger som er smittet av ebola i Liberia.

Zmapp er blitt brukt i USA på to hjelpearbeidere som nå viser tegne til bedring. Medikamentet er også brukt på den spanske presten som nå er død. 

Ut over dette er Zmapp kun blitt testet på aper og er ikke blitt sikkerhetsevaluert for bruk på mennesker, melder BBC. (©NTB)


Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere