RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Saudiarabiske kvinner feirer retten til å kjøre bil


For første gang kan saudiarabiske Mabkhoutah al-Mari selv kjøre til jobben. Foto: AP / NTB scanpix
For første gang kan saudiarabiske Mabkhoutah al-Mari selv kjøre til jobben. Foto: AP / NTB scanpix Foto: ( NTB scanpix )
Sist oppdatert:
Både praktisk og symbolsk er det et viktig skritt for kvinnene i Saudi-Arabia at de nå få lov til å kjøre bil, mener forsker.

Ivrige kvinner satte seg bak rattet da Saudi-Arabia som siste land i verden opphevet forbudet mot at kvinner får kjøre bil fra midnatt natt til søndag.

– Endelig kan jeg besøke familien min uten å be mannen min kjøre meg, sa 30 år gamle Wala Abu Negm da hun satte seg i førersetet i ektemannens Ford og dro av gårde gjennom Riyadhs nattemørke gater.

Det var et stort øyeblikk, mener Midtøsten-forsker Fannie Agerschou-Madsen ved Københavns universitet.

– Mange av kvinnene som har kjempet for rett til å kjøre, har sett det som et første steg i retning av full likestilling mellom kvinner og menn, sier hun til nyhetsbyrået Ritzau.

Saudiarabiske kvinner har hittil måttet lene seg på ektemenn, fedre, brødre og privatsjåfører for å gjøre ærender, dra på jobb, besøke venner eller få barna til skolen.

Vergesystem står ved lag

I nesten tre tiår har saudiarabiske kvinner og menn som støtter dem, krevd at kvinner skal få kjøre bil.

Opphevingen av forbudet er en del av kronprins Mohammed bin Salmans løfte om å reformere det fundamentalistiske og konservative kongedømmet. Men tiltaket har fått en bitter smak etter at en rekke av landets ledende kvinneaktivister, som blant annet har kjempet mot kjøreforbudet, er blitt satt i fengsel den siste tiden. Mange andre har fått forbud mot å reise utenlands.

Slik sender kronprinsen et klart signal om at reformer er noe han gir folket, ikke noe folket kan kjempe for, påpeker kritikere.

– Hvis myndighetene gir anerkjennelse til kvinner som har stått i spissen for å fjerne kjøreforbudet, medgir de at reformer kan oppnås gjennom aktivisme, og da kommer saudiaraberne til å kreve mer, sa Rothna Begum i Human Rights Watch til nyhetsbyrået AFP sist uke.

Synd å kjøre

Det gamle vergesystemet, der kvinner må ha tillatelse fra sine ektemenn, fedre eller brødre i en lang rekke saker, står ved lag. Mennene har fortsatt myndighet til å ta vilkårlige beslutninger på deres vegne på mange områder, og kvinner må ha tillatelse fra en mann for å studere eller reise utenlands.

Mange saudiarabiske kvinner som har bodd i utlandet, har hatt førerkort og kjørt bil i andre land de har bodd, men de få som våget seg til å utfordre forbudet hjemme, risikerte å bli arrestert.

Det overveldende flertallet av saudiarabiske kvinner har fortsatt ikke førerkort, og det er lange køer for å ta kjørekursene som har vært tilgjengelig for kvinner inne på avlukkede områder de siste tre månedene.

Modernisering

Mohammed bin Salman har også åpnet for visning av filmer på kino og tillatt konserter der begge kjønn kan være til stede.

Noe av bakgrunnen for opphevelsen av forbudet er økonomiske problemer i oljelandet. Når kvinner kan kjøre selv, ventes det at mange flere kvinner får lønnet arbeid, noe som kan bidra til solid økonomisk vekst.

I timene etter at forbudet ble opphevet, ble sosiale medier fylt av bilder og selfier fra de første bilturene. Mange steder sto folk og jublet da kvinnene kjørte langs hovedveiene i Riyadh og andre byer.

– Dette er et stort framskritt. Nå har kvinner fått sin frihet, sa oljemilliardæren prins Al-Waleed bin Talal da datteren Reem kjørte av gårde i familiens SUV med hans barnebarn i baksetet.

(©NTB)

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

Våre bloggere