RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss
(AP)

Førstemann opp

Sist oppdatert:
Hyller hvileløse ånder med heftig klatrekonkuranse.

Den femtende dagen i det sjuende måneløpet hvert tredje er Hengchun i Taiwan åsted for en særdeles sær rituell konkurranse: Chiang Ku.

30 lag konkurrerte i årets Chiang Ku-festival i Hengchun i Taiwan mandag. Et amerikansk og et thailandsk lag deltok, men det var en lokal favoritt som gikk av med seieren.

12 meter høye plattformer
Reglene er enkle, men sier likevel ikke seg selv:

Hvert lag består av 12 personer. Disse stiller seg opp slik at de utgjør en menneskelig pyramide.

Den som havner på toppen fungerer som lagets klatrer, og får jobben med å klatre opp til en plattform, kalt Ku Peng, plassert 12 meter over bakken på påler innsmurt med talg.

Vel oppe skal klatreren samle sammen ris, kjøtt og andre buddhistiske offergaver som befinner seg der, før vedkommende kan plassere lagets flagg på plattformen og dermed innkassere seieren.

Ærbødighetsgest
Ritualet er en ærbødighetsgest overfor hvileløse ånder, samtidig som det blir oppgitt å ha en forsonende effekt på disse.

- Det er tungt, og vi jobbet hardt for å oppnå dette, sier et medlem av vinnerlaget til AP.

Chiang Ku oppsto under Ching-dynastiet (1820 -1850) da en mann kalt Wu Sha ledet en gruppe nybyggere fra Kina til Hengchun by i søndre Taiwan.

Den første Chiang Ku-festivalen ble avholdt for over 170 år siden, men de farlige klatreturen medførte så mange skader og dødsfall at leken ble forbudt i 1948, før den gjenoppsto i 1991. Denne gang med sikkerhetsnett.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

Våre bloggere