RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Frustrert fredsmekler

Sist oppdatert:
Erik Solheims store fredsprosjekt på Sri Lanka er i fare med å falle helt i grus. – Frustrerende og slitsomt, sier utviklingsministeren.

Så langt i år har det blitt drept like mange på Sri Lanka som i de siste tre ukene med åpen krig i Sør-Libanon. 1. september blir den nordiske observatørstyrken på Sri Lanka to tredjedeler mindre enn i dag. Torsdag var det åpne kamper mellom tamiltigrene (LTTE) og regjeringsstyrkene.

- Det er klart det er frustrerende og slitsomt. Det er relativt enkle grep som kan gjøres for å få til en god dialog mellom partene, men akkurat nå mangler viljen, sier utviklingsminister Erik Solheim til TV 2 Nettavisen.

Åpen krig
Borgerkrigen på Sri Lanka har vært i en pausesituasjon siden våpenhvileavtalen ble inngått i 2002. De siste dagene har man sett at partene igjen har startet større offensiver mot hverandre. Bare onsdag er det meldt om flere titalls drepte.

Erik Solheim vedgår at fredsprosessen akkurat nå er så godt som død. På en pressekonferanse onsdag svarte han kun at alle fasiliteter ligger til rette for at de kan komme opp å gå igjen raskt. Hvis partene ønsker det.

- Det er klart at det ikke er mye til fredsprosess nå. Samtidig er det ikke opp til Norge å definere hva situasjonen faktisk er. Vår jobb er å sørge for at partene kan prate med hverandre, når de ønsker det, sier Solheim til TV 2 Nettavisen.

Syv års arbeid
Siden 1999 har han jobbet med å skaffe fred på Sri Lanka. Gjennom de syv årene har man fått gjort mye. Viktigst var våpenhvileavtalen som ble skrevet under mellom LTTE og regjeringen i Colombo i 2002. Et resultat av denne avtalen var at man etablerte en nordisk observatørkorps. Nå er denne delen av våpenhvileavtalen i ferd med å falle helt i grus.

Tirsdag ble det klart at også de svenske observatørene avslutter sitt engasjement på Sri Lanka 1. september. Dermed har svenskene, finnene og danskene alle trukket seg, etter at LTTE gjorde det klart at de ikke vil ha land fra EU blant observatørene.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere