Frykt for finanskrise i Russland

Russlands avhengighet av olje og eldrebølgen kan bli dets undergang, melder russisk avis.

Russlands avhengighet av olje og eldrebølgen kan bli dets undergang, melder russisk avis. Foto: Petra Links/Flickr

Russisk avis spår et nytt «gresk scenario»

22.08.12 12:31

Russland er akkurat nå i samme økonomiske situasjon som Hellas før finanskrisen, skriver den russiske dagsavisen Novye Izvestia.

Problemet er at lønninger vokser i langt raskere tempo enn produktiviteten, noe som skaper uro hos økomomene.

Lønnsveksten løper av gårde
Lønningene har vokst med 16,3 prosent fra juli 2011 til juli 2012, og med 15,2 prosent fra januar 2012 til juli 2012, noe som tyder på at lønnsveksten akselerer.

- Det gavner arbeiderne men er også et varsku for russisk økonomi. Veksten følges ikke av noen store forandringer i økonomien. Produktiviteten øker bare med seks prosent i året, sier Maria Ivanova fra Den økonomiske ekspertgruppen til avisen.

For lav pensjonsalder
Vestlige eksperter, inkludert Bank of America og Det internasjonale pengefondet (IMF) har tidligere advart mot utviklingen. De mener økonomien er i ferd med å overopphetes noe som øke inflasjonen.

I tillegg melder IMF om andre problemer som bedrifter som er unntatt skatteplikt, avhengighet av oljeprisen samt eldrebølgen som forsterkes av den tidlige pensjonsalderen, som er 60 år for menn og 55 år for kvinner. Til sammenligning er den gjennomsnittlige pensjonsalderen i Hellas 61.

Samme scenario i Italia og Hellas
- Dersom lønnsøkningene ikke henger sammen med med produktiviteten er det et tegn på at økonomien mister konkurransevnen, sier Valery Mironov fra Økonomihøyskolen i Moskva, til Izvestia.

Mironov påpeker at det var akkurat det samme som skjedde med Hellas like før den økonomiske kollapsen. Lønnskostnadene i Russland øker dramatisk, noe som også var tilfellet i Italia og Spania like før finanskrisen.

- Nå prøver de å kutte lønninger og snarere øke produktiviteten. Vi har ikke den samme utenlandsgjelad enda, men jeg vil si vi er i en tidlig periode av det greske scenarioet, sier han.

Oljen kan ikke redde Russland
Lederen for avdelingen for Russland og Eurasia i NUPI, Indra Øverland, sier at det blir litt feil å sammenligne Russland og Hellas.

- Russland har svært mange naturressurser, noe Hellas ikke har. Hellas har turisme, noe som er en langt mer usikker inntektskilde. Russland er også et langt mer avansert samfunn når det gjelder utdanning og teknologi, sier han.

Men samtidig er disse bekymringene høyst reelle og den økonomiske politikken i Russland har store svakheter, mener Øverland.

- Ironisk nok gjør naturressursene at Russland ikke ser behov for å endre sin økonomiske politikk. Kun en finanskrise vil tvinge gjennom dyptgripende endringer i den økonomiske politikken. Dette vil skje dersom oljeprisen faller og holder seg nede over lengre tid.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.