RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss
(REUTERS)

Frykt for krakk i Kina

Sist oppdatert:
Inflasjonen øker ytterligere og eiendomsprisene er i fritt fall.

Bekymringene rundt den kinesiske økonomien er stigende blant annet fordi inflasjonen i landet nærmer seg krisenivå. Parallelt med dette er eiendomsprisene i Kina i fritt fall, skriver Dagens Næringsliv.

Prisene på nye boliger i Beijing stupte over 26,7 prosent i mars. Som følge av dette fryktes det krakk i det kinesiske boligmarkedet, skriver avisen.

Ifølge avisen er det nå mye som tyder på at myndighetene i Kina også er bekymret, da de ifølge asianews.it har uttalt at de som legger ut økonomiske data på internett før de er offisielt publisert vil bli straffet. Dataene er vurdert som "statshemmeligheter".

Stemmer ikke
Kinesiske myndigheter har strammet inn fortløpende med renteøkninger, økte reservekrav og rene utlånsforbud til spekulative boligkjøp. Antall eiendomstransaksjoner har falt med 50,9 prosent på ett år.

Offisielt har prisene på eiendom økt med rundt ti prosent årlig siden 2006. Men dette stemmer ikke overens med markedsprisene, hvor det inntil 2010 var vanlig å få en årlig gevinst på minst 40 prosent i de største byene.

Gjennomsnittsprisen for en leilighet med vanlig standard i sentrum av Shanghai er ifølge Dagens Næringsliv på nesten tre millioner kroner. Også utenfor de største byene er drømmen om en egen bolig uoppnåelig for de fleste. I Chengdu og Chongqing ligger prisen på en leilighet på nesten 30 ganger en gjennomsnittlig årslønn.

Les flere saker på NA24

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere