RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Frykter 1.000 døde på Filippinene

Sist oppdatert:
Røde Kors frykter at mer enn 1.000 mennesker er døde etter uværet og jordskredene på Filippinene. Se bildene.

President Gloria Macapagal Arroyo erklærte søndag at Filippinene er rammet av en nasjonal katastrofe etter etter den ødeleggende tyfonen Durian, som har herjet øst i landet. Store nedbørsmengder førte til flere jordskred. Røde Kors sier de frykter at mer enn 1.000 mennesker kan være døde, melder nyhetsbyrået AP.

Se TV 2 Nyhetenes sak

Ved å erklære unntakstilstand kan regjeringen raskere ta i bruk midlene som skal til for å finansiere redningsaksjoner og søk og hjelpe de rammede provinsene med å komme på fote igjen.

Ifølge myndighetene på Filippinene er minst 309 mennesker døde og nærmere 300 savnet etter uværet.

Richard Gordon i Røde Kors sier hans medarbeidere har kommet til at det er minst 406 døde og 398 savnede. Tallene er basert på informasjon hentet inn fra lokale myndigheter i de rammede områdene. Særlig Albay-provinsen er hardt rammet.

- Vi anslår at tapstallene kan komme opp i 1.000, kanskje flere, sier han ifølge AP.

Områder nær vulkanen Mayon, sørøst for Manila, var blant de hardest rammede. En lokal borgermester forteller at flere landsbyer er fullstendig oversvømmet. Bare tak stikker opp av de massive jord- og leirmassene.

- Det er grusomt. Vi kan kalle stedet en sort ørken, sier borgermester Noel Rosal i Legazpi, hovedstaden i Albay-provinsen, etter å ha besøkt en rammet landsby.

Durian traff Filippinene torsdag, med voldsomt regn og vindkast på inntil 225 kilometer per time.

BBC-reporter Sarah Toms sier ifølge nyhetskanalen at folk har gravd de døde fram fra jordmassene med bare hendene. Rundt 100 gruvearbeidere er blant dem som er satt inn i redningsarbeidet. Hæren har bedt om redningshunder til søkearbeidet.

De første begravelsene ble gjennomført lørdag. Varmen gjør at kroppene må i jorden raskt. Noen av ofrene blir gravlagt i massegraver, ifølge BBC.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

Våre bloggere