*Nettavisen* Nyheter.

Frykter 10.000 har omkommet i jordskjelvet i Nepal

Ødeleggelsene etter jordskjelvet i Nepal i helgen er enorme. Så langt er over 4.300 bekreftet omkommet, men myndighetene frykter tallene er over det dobbelte. Foto: Agnes Bun (Afp/NTB scanpix)

Antall omkomne etter jordskjelvet i Nepal kan være opp mot 10.000, sier landets statsminister.

28.04.15 08:49

Tirsdag morgen norsk tid var 4.349 mennesker bekreftet døde og over 7.000 skadd. Men mange mennesker ligger fortsatt under ruinene av de mange sammenraste bygningene, og statsminister Sushil Koirala sier det endelige antallet ofre derfor bli mye høyere, trolig rundt 10.000.

– Vi gjør alt vi kan nå for å få redningsarbeidet til å gå så fort som mulig, sa han på en pressekonferanse tirsdag.

– Men vi trenger telt og medisiner, og behandling og rehabilitering av ofrene er en stor utfordring. Det er som i en krigssone her, sa han.

Klikk på bildet for å forstørre.

Kulturminner og turistattraksjoner i Nepals hovedstad Kathmandu, her ved Durbar torg, ligger i ruiner etter jordskjelvene i helgen. Foto: Prakash Mathema (Afp/NTB scanpix)


Landesorg
Nepals regjering har erklært tre dagers landesorg for de over 4.300 menneskene som til nå er bekreftet omkommet.

Hjelpearbeidere og frivillige henter stadig mennesker ut av ruinene, og myndighetene har hevet det offisielle dødstallet til 4.353. Rundt 8.000 mennesker er registrert som skadde etter jordskjelvet.

– Vi var ikke forberedt på en katastrofe på denne størrelsen. Vi har ikke nok ressurser, og vi vil trenge mer tid på å nå ut til alle, sier landets innenriksminister Bamdev Gautam.

Lørdagens jordskjelv er det dødeligste i Nepal på 81 år.

Mangler fortsatt kontakt med fem norske
Norske myndigheter mangler fortsatt kontakt med inntil fem personer som de tror er i jordskjelvrammede Nepal.

– Det er fortsatt ikke noe nytt om dem, sier kommunikasjonsrådgiver Veslemøy Lothe Salvesen i Utenriksdepartementet (UD) til NTB tirsdag morgen.

Det er ikke meldt om noen skadde eller omkomne fra Norge etter jordskjelvkatastrofen som har rammet åtte millioner mennesker i Nepal.

Over 200 nordmenn var i Nepal da det kraftigste skjelvet rammet sist lørdag. Norske myndigheter vil hjelpe og bistå de nordmennene som vil ut av landet, men påpeker at det viktigste nå er å få inn livreddende hjelp til Nepal.

Over 4.300 mennesker er så langt bekreftet omkommet, og stadig hentes døde ut av ruinene. Over 1,4 millioner mennesker trenger mat, og det er også mangel på vann og medisiner, advarer FN. (©NTB)

Les mer om jordskjelvene i Nepal:

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.