Gå til sidens hovedinnhold

Frykter 50.000 døde

Tapstallene etter jordskjelvet i Asia fryktes å komme opp i 50.000 døde. I India og Pakistan er mange byer og landsbyer fullstendig ødelagt.

Tidligere i dag besøkte Flyktningehjelpens medarbeider Per Olofson byen Balakot og områdene rundt. Både Balakot og landsbyer i området rundt byen er fullstendig ødelagt. I Muzafarrabad, som lå i sentrum av skjelvet, er ødeleggelsene minst like store som i Balakot. Tapstallene kan være tilsvarende store.

Se bilder fra den hardt rammede byen Balakot nederst i artikkelen.

- Han rapporterer at situasjonen er veldig, veldig vanskelig, sier lederen for Flykningehjelpens kontor i Pakistan og Afghanistan, Stig Traavik, til TV 2 Nettavisen.

Lokale myndigheter rapporterer at inntil halvparten av byens befolkning på 60.000 - 70.000 kan være døde. Regn og hagl vanskeliggjør redningsarbeidet.

Teltmangel
- Det er mye trafikk på veiene, men i mange områder er det umulig å komme frem, sier Traavik. Flyktningehjelpen rapporterer om stor mangel på telt til jordskjelvofrene.

- Problemet nå, er at koordineringsapperatet er for svakt, fortsetter han.

Butikker er tømt, sykehus ødelagt, og det er desperat mangel på leger, medisiner, utstyr og mat. Over to døgn etter det kraftige jordskjelvet tror redningsmannskapene at det kan være folk i live under Margala Towers i Islamabad.

Veldig vanskelig
Halvor Fossum Lauritzen leder det internasjonale hjelpearbeidet for Røde Kors, og befinner seg nå i Islamabad. Tilstandene er verst i områdene nord for Islamabad og i Kashmir.

- Nå analyserer vi situasjonen, og har startet distribusjonen av lisnødvendig utstyr son tepper, telt, kokeutstyr og medisiner. Det er veldig vanskelige forhold, både geografisk og sikkerhetsmessig, sier Fossum Lauritzen.

- Tør du anslå antall døde?

- Det er helt umulig å fastslå. Det kan være fra 30.000 til 200.000, så det tør jeg ikke. Men Pakistan trenger all støtte og humanitær hjelp de kan få, sier han videre.

Nytt skjelv tirsdag
I dag ankom 17 lastebiler med mat og utstyr, og 23 lastebiler ankommer i morgen. I tillegg kommer det ni fly inn til Pakistan.

Et jordskjelv på 5,1 på Richters skala rammet deler av det sørvestlige Pakistan tirsdag, rett etter klokken 20 lokal tid. Folk løp ut av hjemmene sine i panikk, men en representant for de lokale myndigheter, Ashraf Khan, sier at ingen ødeleggelser er rapportert.

Reklame

Ny Pyton-bok: Dette er Tommy Sydsæters favoritthistorier med Rhesus Minus

Kommentarer til denne saken