*Nettavisen* Nyheter.

Frykter anarki ved Svalbard

- Resultatet av en slik holdning ville være det fullstendige anarki, sier fiskeriminister Helga Pedersen. Tirsdag hevdet hennes spanske kollega at Norge ikke kan kontrollere skip under EU-flagg i Svalbardsonen.

22.11.05 18:44

I Brussel tirsdag hevdet Spanias fiskeriminister Elena Espinosa at Norge ikke har rett til å begrense tilgangen til havområdene rundt Svalbard eller stanse fartøyer som seiler under et EU-lands flagg i området. Espinosa krevde også at tråleren Monte Meixueiro som ligger i arrest i Tromsø må frigis.

- Jeg kan ikke tro at hun mener vi ikke skal kontrollere og bringe opp fartøyer som fisker ulovlig. Resultatet av en slik holdning ville være det fullstendige anarki. Jeg er ikke i tvil om at det ville føre til sammenbrudd i artene som det fiskes på. Det er ingen av landene som fisker i området tjent med, sier Helga Pedersen til TV 2 Nettavisen.

Hun avviser også kravet om at mannskapet på tråleren må bli frigitt.

- Saken håndteres av norsk politi. Men så vidt jeg vet vil båten bli frigitt så snart kapteinen har stilt garantier, sier Pedersen.

Møtes
Hun håper på bedre samarbeid med spanske myndigheter, og vil selv møte sin spanske kollega. Det kom fram under et møte med den spanske ambassadøren i Oslo tirsdag.

- Han bestridde ikke at Norge har kontollert og brakt opp fartøyene, men mente at de ansvarlige må stilles for spansk rett. Der har Noge et annet syn. Saken vil bli etterforsket av norsk politi og behandlet av en norsk domstol, sier Helga Pedersen.

Hun gjorde det også klart at det ikke er aktuelt å endre reglene for kontroll av fiske i vernesonen.

- Min respons til han var at vi ikke kommer til å legge om noen av prosedyrene. Tråleren blir behandlet etter vanlig framgangsmåte.

Truet
Politimester i Tromsø, Truls Fyhn, truet tirsdag med at han ville arrestere kapteinen om bord i tråleren som ligger i arrest i Tromsø.

- Uttalelsen var høyst alvorlig ment. Men dette har gått seg til. Rederiet har gitt kapteinen beskjed om å samarbeide med politiet for å få saken avklart så raskt som mulig, sier han til TV 2 Nettavisen.

Båten er nå i ferd med å bli losset for fangsten.

- Det er forskjellige ting som gjør at prosssen har tatt lenger tid enn den skulle. Jeg ønsker ikke å gå inn på hva. Kapteinen har forsinket hele prosessen, men nå går det greit, sier Fyhn.

Taper
Han avviser at det er press fra norsk politi som gjør at han nå samarbeider.

- Nei, jeg tror at rederiet er bevisst på at det er viktig å bli ferdig så snart som mulig, slik at man kan komme ut. Rederiet taper på at båten ligger i Tromsø, så mangel på samarbeid og trening rammer dem først og fremst selv, sier Truls Fyhn.

Han regner med at lossingen av båten vil være ferdig onsdag formiddag.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.