*Nettavisen* Nyheter.

Frykter at IS sender krigere kamuflert som flyktninger

I DYBDEN OM IS: Mah-Rukh Ali er aktuell med bok om ekstremistgruppen IS. Foto: Alexander Winger (Nettavisen)

- IS vil bruke flyktningekrisen til å plante celler i Vesten eller til å rekruttere blant flyktningen, mener bokaktuelle Mah-Rukh Ali.

08.10.15 13:03

TV 2-journalist Mah-Rukh Ali, aktuell med boka "Trusselen fra IS", mener trusselen fra ekstremistgruppen IS er større enn vi tror.

- Plante sine folk i Vesten

Ali mener at IS vil utnytte flyktningestrømmen til Europa både for å plante sine folk og rekruttere folk.

- IS bruker alle midler til å rekruttere, og de vil bruke flyktningekrisen enten til å plante celler i Vesten eller til å rekruttere blant flyktningene. Flyktningene som kommer til Europa i dag og blir møtt med uverdige forhold, er særlig sårbare for rekruttering, sier Ali til Nettavisen.

Hun viser til at IS selv hevder å ha plantet 4000 sovende celler i Vesten.

- Det er ikke sikkert det IS sier er riktig. Det kan være færre eller det kan være flere. Vi kan ikke undervurdere trusselen fra IS. De har vist at de er uberegnelige.

- Er IS i Norge?

- Det vises gjennom det faktum at over 100 IS-krigere har reist fra Norge.

- Jeg tror mange har tenkt at IS er en trussel langt borte, at vi sitter trygge i Norge. Men jeg blir mer skremt jo mer jeg leser om IS. Det er ikke en trussel langt der borte. IS ønsker et verdensomspennende kalifat, og de kan slå til hvor som helst, sier Ali til Dagbladet.

Hun sier at IS er et globalt terrornettverk, og ikke kan sees på som et syrisk eller irakisk fenomen.

PST ikke urolig

PST opplyste i slutten av september at de ikke frykter at opprørsgrupper skal utnytte asylinstituttet til å sende terrorister til Norge.

- Asylsøkere knyttet til ekstrem islamisme fremstår ikke som en sentral bekymring for PST på kort sikt. Trussel fra ekstrem islamisme kommer først og fremst fra personer som er født eller oppvokst i Norge, og som har blitt radikalisert her, uttalte seniorrådgiver Siv Alsén ifølge NTB.

PST tror imidlertid at tilstrømningen av flyktninger kan øke trusselen fra høyreekstreme miljøer.

Ali sier at IS tjener på polarisering fordi det fører til økt rekruttering.


FAKTA OM IS

  • Med brutal vold okkuperer IS store områder i Midtøsten og hevder å ha gjeninnført det islamske kalifatet.
  • Gruppen fortsetter å rekruttere fotsoldater, og har det siste året gjennomført flere store terrorangrep i Frankrike, Danmark, Saudi-Arabia, USA, Tunisia og Kuwait.
  • Etter USAs invasjon av Irak i 2003 kom et sjiamuslimsk regime til makten. Sunnimuslimske grupper tok opp kampen.
  • I 2006 gikk flere sunnimuslimske militsgrupper og stammer sammen og dannet Den islamske stat i Irak (ISI).
  • I 2011 utvidet gruppen virksomhetsområdet til Syria, og i 2013 endret den navn til Den islamske staten i Irak og Levanten (ISIL).
  • Sommeren 2014 proklamerte ISIL et globalt kalifat under navnet Den islamske staten (IS) og tok deretter kontroll over store områder i Nord-Irak og Syria.

Kilde: NTB, Kagge forlag

Klikk på bildet for å forstørre.

BOKAKTUELL: TV2s nyhetsanker Mah-Rukh Ali har skrevet boken "Trusselen fra IS", om terrorgruppens som med brutal vold okkuperer store områder i Midtøsten. Foto: Alexander Winger (Nettavisen)

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.