*Nettavisen* Nyheter.

Frykter at Nord-Korea vil teste atomvåpen igjen

Foto: KNS (Afp)

Nord-Korea, som i flere uker har rettet en kraftig krigsretorikk mot Sør-Korea og USA, ser ut til å forberede en fjerde kjernefysisk test, ifølge den sørkoreanske regjeringen.

08.04.13 12:31

Seoul (NTB-Reuters): Sør-Koreas samlingsminister, Ryoo Kihl-Jae, bekreftet mandag at aktivitet ved Nord-Koreas atomanlegg tyder på at en ny test kan være på trappene.

– Det har nylig vært aktivitet av både kjøretøy og personell ved den sørlige tunnelen ved Punggye-ri. Situasjonen er lik den vi så foran den tredje kjernefysiske testen, sier en anonym regjeringskilde til avisa JoongAng Ilbo. Punggye-ri er Nord-Koreas testsenter.

Mandag bekreftet samlingsminister Ryoo i nasjonalforsamlingen at det spekuleres på en ny test.

– Det er tegn på dette, sa ministeren, som nektet å gå i detalj av hensyn til nasjonal sikkerhet.

– Vi forsøker å finne ut om dette er reelle forberedelser eller kun et spill for å legge mer press på oss og USA, sa samlingsministeren.

Gjengjeldelsesplan
Samtidig skriver New York Times (NYT) mandag at USA og Sør-Korea er blitt enige om en gjengjeldelsesplan som svar på Nord-Koreas utspill og handlinger.

Svarene er ment å hindre en oppskalering av konflikten til en krig, følge NYT.

Nord-Korea viser imidlertid ingen tegn på å forberede sin hær, som består av 1,2 millioner mann, på krig. Det kan dermed, ifølge Reuters, tyde på at de krasse truslene som er blitt framsatt de siste ukene, er ment å styrke statsleder Kim Jong-uns posisjon i landet. Han tok over etter sin far, som døde i desember 2011.

Feiring
Før helgen opplyste nordkoreanske myndigheter ambassadene i Pyongyang at de ikke kan garantere for deres sikkerhet fra onsdag, men ingen diplomater ser ut til å ha evakuert fra den nordkoreanske hovedstaden.

Analytikerne er opptatt av om unge Kim har planer om å sende opp en rakett 15. april, som er fødselsdagen til bestefaren hans, Kim Il-sung.

Den dagen pleier å markeres med massefeiring, nasjonalistisk begeistring og demonstrasjoner av militærmakt.

Sanksjoner
I midten av februar gjennomførte Nord-Korea sin tredje atomprøvesprengning, og verdenssamfunnet fordømte hendelsen. En rekke sanksjoner ble innført mot det nordkoreanske regimet. Men siden da har nordkoreanerne forsterket sin krigsretorikk, og forrige uke kunngjorde Nord-Korea at det hersker en krigstilstand på den koreanske halvøya.

Regimet har også truet med å angripe USA med atomvåpen, og har overført raketter til en base på østkysten.

Eksperter enes imidlertid om at Nord-Korea trolig er flere år unna å ha utviklet raketter som har rekkevidde nok til å treffe USA, selv om de trolig har raketter som kan nå Japan eller Guam, der USA har en stor base. (©NTB)

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.

Annonsebilag