RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Frykter blodbad etter valget

Sist oppdatert:
Den norske Helsingforskomitéen frykter blodige demonstrasjoner etter valget i Aserbajdsjan søndag.

Søndag gikk aserbajdsjanerne til urnene for å velge nytt parlament. Nå er opptellingen av stemmene i gang. Men sjansene for at det blir en politisk endring i landet, er svært små.

Etter at 62 prosent av stemmene var talt opp, lå regjeringspartiet Nytt Aserbajdsjan an til å få flertallet og 65 kandidater i parlamentet fulgt av 38 uavhengige kandidater, blant dem sju fra opposisjonen, ifølge nyhetsbyrået AP.

En uavhengig valgdagsmåling viser at regjeringspartiet ville få 30 av 125 seter i parlamentet.

- Kriminelt regime
- Opposisjonen har vært undertrykt, de er blitt gitt få muligheter til å kunne delta og presentere seg som et alternativ i valgkampen. De siste ukene har det vært en arrestasjonsbølge der både opposisjonskandidater og folk innad i regimet er pågrepet, sier generalsekretær i Den norske Helsingforskomitéen, Bjørn Engesland, til TV 2 Nettavisen.

Aserbajdsjan anses som et av de mest korrupte regimene i verden, og menneskerettighetene brytes i en rekke sammenhenger. Mange vestlige selskaper har betydelige øknomiske interesser i landet, og regimet tjener grovt på oljeinvesteringer. Blant annet er Statoil tungt inne i landet, men selskapet vil ikke gå til skritt for å få bedret menneskerettssituasjonen.

- Mange har omtalt regimet som nær kriminelt, og det tror jeg det er grunn til å gjøre, sier Engesland.

Massedemonstrasjoner
Valget søndag er det første siden Alijev etterfulgte faren Heydar Alijev som president i 2003. Den gang ble valget fulgt av massedemonstrasjoner som ble svært brutalt slått ned av politiet og sikkerhetsstyrkene.

- Det kritiske punktet kommer i det øyeblikk opposisjonen tar innover seg at de ikke fikk mulighet til et fritt og rettferdig valg, sier generalsekretær i Den norske Helsingforskomitéen, Bjørn Engesland, til TV 2 Nettavisen.

Han forteller at det er planlagt massedemonstrasjoner, og han frykter at politiet og sikkerhetsstyrkene vil slå dem brutalt ned også i år.

- Mange overtramp
Utfordrerne til presidentens parti Nytt Aserbajdsjan er Azadliq-koalisjonen, en blokk med teknokrater som kaller seg Ny Politikk, og en rekke mindre partier og uavhengige kandidater.

Ali Kerimli, en av de tre viktigste opposisjonslederne, sier hans parti har opplevd mengder av overgrep.

- Hvis krenkelsene er massive, vil opposisjonen vurdere å be om at resultatet skal annulleres, sier han til Associated Press.

Den uavhengige gruppen Senter for valgovervåkning rapporterer også om krenkelser. Anar Mammadli, som representerer senteret, sier at i noen valglokaler markerte ikke valgfunksjonærene velgernes tomler med usynlig blekk slik de skal, og at de har oppdaget stemmesedler som hadde blitt fylt ut før valget.

Apati
- Er opposisjonen sterk nok til å skape betydelig uro?

- Det vet vi ikke helt sikkert ennå. Vi har sett større grad av samordning og koordinering innad i opposisjonen enn tidligere. Samtidig har regimet styrket seg, og det er nok også en viss apati i befolkningen, sier Bjørn Engesland.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere