RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Frykter blodbad i Najaf

Folket i den irakiske byen Najaf sitter i en skruestikke mellom amerikanske okkupasjonsstyrker og Moqtada al-Sadrs ytterliggående milits.

Mest av alt frykter de et blodbad i den hellige byen.

De fleste butikkene er stengt, og i Najafs gater og ved de hellige stedene kryr det av unge væpnede militssoldater - ikke av sjiamuslimske pilegrimer slik det pleier på denne tiden.

Varsler kamp
Al-Sadr og hans milits har advart okkupasjonsstyrkene om at motstanden vil være «ubeskrivelig» hvis amerikanerne går inn.

- Vi vet at ethvert angrep fra amerikanerne på den hellige byen Najaf vil være startskuddet for en revolusjon over hele Irak, sier al-Sadrs talsmann Qays al-Khazali, og føyer til at de øverste religiøse lederne har lovet å gi dem moralsk støtte.

Representanter for landets fire øverste ayatollaer sier imidlertid at al-Sadrs milits ikke har rådført seg med dem, og avviser forsøkene på å trekke hele det sjiamuslimske lederskapet inn i konflikten.

Avventer
Eksperter mener at amerikanerne er klar over hvor farlig et angrep kan være, og foreløpig har de nøyd seg med å omringe byen. 2.500 soldater er i beredskap rundt byen. De har ordre om å fange al-Sadr, død eller levende.

I løpet av helgen har både sjiamuslimenes øverste åndelige leder, ayatolla Ali al-Sistani, og styringsrådets Ahmad Chalabi uttalt at et angrep kan få svært alvorlige følger.

Militsen består av mange unge arbeidsløse menn fra Bagdads slumområder og fattige sjiamuslimske områder lenger sør. Lokalbefolkningen føler seg utsatt etter at militsen tok kontroll over byen:

- Tidligere fryktet vi Saddams hemmelige politi. Vi våget ikke å si noe fordi de var overalt. Nå gjør disse revolvermennene det samme. De kommer hit og kan pågripe meg, og ingen kan gjøre noe for å stanse dem, sier Jassem Hussein, en lokal forretningsmann.

Splittet
Enkelte frykter også at konflikten kan føre til en intern konflikt mellom sjiamuslimer. Men befolkningen er splittet. Mens noen kommer til al-Sadrs kontorer fir å vise sin støtte, kommer andre for å spørre etter savnede slektninger.

En ung mann har i to dager sittet utenfor militsens hovedkontor for å få vite hva som er skjedd med broren, en politimann i nabobyen Kufa som ble pågrepet forrige uke.

- Bare fortell meg hva som er skjedd med ham. Hvis han lever, slipp han løs. Hvis dere drepte ham, gi oss liket tilbake. Selv Saddam pleide å gi oss likene tilbake, sier Jafer Sadiq til militssoldater som vokter kontoret.

(NTB-Reuters)

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

Våre bloggere