RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Frykter blodbad på Haiti

Sist oppdatert:
Sivile på Haiti barrikaderer gater i hovedstaden med busser og kjøleskap i frykt for opprørerne som truer med å innta byen. Presidenten trygler verdenssamfunnet om hjelp. - Tusenvis kan bli drept, advarer Jean-Bertrand Aristide.

Sivile haitiere barrikaderte tirsdag veier inn til Port-au-Prince med busser og gamle kjøleskap, etter at motstandere av presidenten proklamerte at de står klare til å innta hovedstaden i løpet av få dager.

Innbyggere hyttet med neven mot bilister som forsøkte å trenge gjennom barrikadene.

- Barrikadene er ikke for eller mot myndighetene. De er her for å beskytte folket i området mot opprørerne, sa en ung mann ved blokaden til nyhetsbyrået AP.

SOS til verdenssamfunnet
Opprørerne har nå kontroll over halvparten av øya. Mer enn 60 mennesker er så langt drept i opptøyer. Både USA og Storbritannia har bedt sine landsmenn om å forlate Haiti.

President Jean-Bertrand Aristide holdt tirsdag en lidenskapelig appell overfor verdenssamfunnet på en pressekonferanse mandag, der han ba om umiddelbar hjelp til å takle situasjonen på øya.

Det lød som et rop om militær invasjon, men det var ikke umiddelbart klart hva han mente - og pressekonferansen fortsatte.

- Vil drepe tusenvis
Aristide advarte i sin tale mot at opprørere kan komme til å drepe tusenvis hvis de gjør alvor av sine trusler om å angripe hovedstaden på Haiti.

Opprørerne har den siste tiden inntatt flere byer og tidligere tirsdag sa de at de vil innta hovedstaden Port-au-Prince innen få dager.

- Skulle disse drapsmennene komme til Port-au-Prince, vil vi se at tusenvis av mennesker vil bli drept, sa Aristide ifølge nyhetsbyrået AP.

- Vi trenger nærværet av verdenssamfunnet så fort som overhode mulig.

- Bare fred uten Aristide
Appellen kom bare timer før opposisjonen skulle legge fram sitt formelle svar på den amerikanskstøttede fredsplanen klokken 23 norsk tid.

Mandag kveld landet om lag 50 amerikanske marinesoldater på øya . De skal blant annet sikre den amerikanske ambassaden i hovedstaden Port-au-Prince.

Mandag ringte USAs utenriksminister Colin Powell til opposisjonen og anmodet dem om å holde tilbake sin respons ettersom USA og andre så ut til å gjøre et siste forsøk på å komme fram til et politisk kompromiss.

President Aristide godtok søndag planen, men hans politiske motstandere har vært avventende og insistert på at kun Aristides avskjed kan garantere fred på Haiti i fremtiden.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

Våre bloggere