RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss
Foto: REUTERS/Scanpix

Frykter blodbad

Sist oppdatert:
Nettavisen har snakket med eksperter på bakken i Somalia. De frykter blodbad.

Den arabiske liga og Den afrikanske unionen (AU) ber onsdag ettermiddag etiopiske soldater å trekke seg ut av Somalia.

Se TV 2 Nyhetene her

Etiopiske soldater som støtter Somalias overgangsregjering har tatt kontroll over byen Jowhar, 95 kilometer fra hovedstaden Mogadishu. Det skjedde etter harde kamper med Unionen av Islamske Domstoler, og kampene vil trolig fortsette.

Flere kilder Nettavisen har snakket med mener den tidligere krigsherren Mohammed Dheere nå vil komme tilbake til makten i byen Jowhar.

Etiopiske soldater onsdag ettermiddag på vei til byen Balad, 30 kilometer fra hovedstaden Mogadishu.

Ekspertene vi har snakket med venter blodige kamper i hovedstaden Mogadishu.

- Etiopiske militære kjøretøy og flere tusen soldater, blant annet fra overgangsregjeringen, er nå på vei til hovedstaden Mogadishu fra både vest og øst. Islamistenes soldater samler seg cirka 30 kilometer utenfor hovedstaten. Ingen vet hva som vil skje i løpet av de nærmeste to dagene, sier journalisten Mohammed Gure til Nettavisen på telefon fra hovedstaden Mogadishu.

Nettavisen skrevet tildigere at Somalia kan blir USAs neste mål i kampen mot al-Qaida.

Se islamistenes treningsvideoer her

En uoffisiell kampanjevideo viser hellige krigere i Somalia som hyller Bin Laden og al-Qaida. På videoen vises også hemmelige treningsleire for hellige krigere i landet. Den islamske domstolunionen (The Union of Islamic Courts), som har kontrollen over store deler av Somaila avviser at al-Qaida finnes i Somalia.

Bilbomber
- Vi i Mogadishu tror de etiopiske styrkene vil spare byen de nærmeste to dagene og be islamistene legge ned våpnene og stanse motstanden mot overgangsregjeringen. Det er mulig Somalias regjering vil gi amnesti til de islamistiske opprørerne i landet. Hvis det ikke skjer tror vi krigerne fra Unionen av Islamske Domstoler vil gå under jorda og bli en hemmelig organisasjon. De vil antakelig fortsette motstanden ved hjelp av selvmordsaksjoner og bilbomber mot etiopiske soldater, sier Gure.

- Tror du den somaliske befolkningen vil godta etiopiske soldater i Somalia?

- Nei. De aldri vi akseptere at etiopiske styrker blir i landet. Nå håper alle på et FN-vedtak der det blir insistert på at etiopiske og andre fremmede styrker øyeblikkelig må trekke seg ut av Somalia. Hvis USA går inn for å fjerne en tekst som krever at alle «uautoriserte styrker», som etiopiske soldater, trekker seg ut vil det gjøre situasjonen verre og skape stor støtte til islamistene, sier Gure.

Vil ha fred
Sikkerhetsrådet fortsetter å diskutere Somalia-krisen onsdag kveld (norsk tid).

-Tror du den somaliske befolkningen ønsker Unionen av Islamske Domstoler eller den FN-støtte de overgangsregjeringen?

- Alt den somaliske befolkningen ønsker er fred og trygghet i hele Somalia. Islamistene har skapt trygghet i store deler av Somalia etter flere år der somaliske krigsherrer har misbrukt folk og ødelagt landet ved plyndring. Dersom overgangsregjeringen ikke klarer å skape fred og sikre liv slik islamistene har gjort tror jeg folk kommer til å støtte islamistene. Overgangsregjeringen må bli sterk og uavhengig av Etiopia for å skape stabilitet i landet, sier Gure til Nettavisen.

Journalisten tror lederen for Unionen av Islamske Domstoler vil flykte fra Somalia dersom hovedstaden Mogadishu faller.

Blodig
Men den egyptiske Somalia-eksperten Khaled Ramadan tror på sin side at de virkelige kamphandlingene i Somalia ennå ikke har startet.

- Vi kan ikke si at etiopiske styrker og overgangsregjeringen har vunnet krigen ennå. Det har ikke vært noen direkte sammenstøt mellom etiopiske soldater, styrker fra overgangsregjeringen og islamistene. Foreløpig har kun etiopiske krigsfly og stridsvogner avfyrt raketter mot islamistene. De islamistiske soldatene har gjort en taktisk tilbaketrekking, og derfor tror jeg det som skjer i Somalia vil minne om det som skjedde i den siste krigen mellom Hizbollah og Israel. Vi venter blodige kamper i Mogadishu. Det vil skje før nyttår, sier Ramadan til Nettavisen.

«Hellig krig»
- USA og vestlige land i FNs Sikkerhetsråd har gitt grønt lys til Etiopia da det tirsdag avviste å inkludere krav om at etiopiske og andre fremmede styrker øyeblikkelig måtte trekke seg ut av Somalia i sitt vedtak. Dette har styrket støtten til Unionen av Islamske Domstoler, som nå vil kunne overbevise befolkningen i Somalia om å være med i det de kaller «den hellige krigen mot Etiopia og de vantro landene», blant annet Vesten, sier Ramadan.

- Det viktige for Somalia i dag, er at flere land, særlig USA, slutter å gi penger og våpen til krigsherrenes grupper. Disse ønsker ikke fred i Somalia. USA vil aldri la somaliske islamister oppretter en islamsk stat i Somalia, selv om hundre prosent av den somaliske befolkningen er muslimer, sier Khaled til Nettavisen.

Selv om krigen fortsetter i Somalia har Unionen av Islamske Domstoler og overgangsregjeringen i Somalia blitt enige om en ny forhandlingsrunde i Sudan 15. januar. Den arabiske liga fungerer som mekler.

Trukket sine ansatte
Verdens matvareprogram (WFP) har innstilt sitt arbeid i Somalia og trukket sine ansatte ut på grunn av de tiltakende kampene i landet.

Myndighetene i den sørlige byen Kismayo har bedt WFP innstille sitt arbeid på grunn av frykt for at voldshandlingene der skal øke i omfang.

– WFP flyttet midlertidig to helikoptre og 25 hjelpearbeidere fra Kismayo til Nairobi tirsdag. Også slipp av matforsyninger fra luften sør i Somalia er for øyeblikket innstilt, sier talsmann Peter Smerdon, ifølge AFP.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

Våre bloggere