RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss
(APTN)

Frykter borgerkrig i Irak

Sist oppdatert:
USA skjerper grensekontrollen i Irak etter terroraksjonene denne uka. Flere analytikere mener bombeangrepene har økt faren for borgerkrig.

15 personer ble onsdag avhørt av amerikanske soldater i forbindelse med bombeangrepene i Irak denne uka. Fem av de arresterte skal være iranere, de ti andre irakere.

Minst 185 mennesker ble drept i bombeangrepene i den hellige byen Karbala og i Bagdad, og observatører frykter nå at det bryter ut borgerkrig i Irak.

Vippepunkt
- Vi nærmer oss et vippepunkt. Det er definitivt en risiko for at det bryter ut borgerkrig mellom sunni- og sjiamuslimer, sier David Fisher ved San Francisco University.

- Dersom slike angrep med høye dødstall fortsetter vil det før eller senere bli en sjiamuslimsk gjengjeldelse, sier Fischer, som tidligere hadde en ledende posisjon i det amerikanske utenriksdepartementet.

Også dekanus ved Princeton University, Anne-Marie Slaugther, mener situasjonen nå er faretruende.

- Uten grunnleggende sikkerhet vil Irak falle fra hverandre, noe våre fiender både inne i utenfor landet skjønner så altfor godt, sier hun.

Bedre kontroll
USAs øverste sjef i Irak lover en kraftig styrking av kontrollen med Iraks grenser til nabolandene etter tirsdagens voldsomme angrep mot Kerbala og Bagdad.

420 millioner kroner er nå øremerket til tettere kontroll av Iraks grenser. Flere kjøretøyer og mer personell skal utplasseres for å styrke sikkerheten, opplyser Paul Bremer, okkupasjonsmaktens øverste sjef i Irak.

- 8.000 grensepolitistyrker er i tjeneste i dag og flere er på vei. Vi legger til flere hundre kjøretøyer og dobler antallet grensevakter i utvalgte områder, sier Bremer.

- Strømmer inn
Storbritannias statsminister Tony Blair sa onsdag at terrorister strømmer inn i Irak for med voldelige aksjoner undergrave de internasjonale forsøkene på å skape et stabilt styre.

Det som skjedde i Irak og Pakistan tirsdag var "beregnede handlinger av ondskap", sa Blair.

- Angrepene var ment å bygge opp under religiøs konflikt.

Ifølge statsministeren er det en åpenbar grunn til at terrorister strømmer inn i landet.

- De vet at dersom Irak blir et stabilt demokrati, er det ikke bare et enormt signal om håp over hele Midtøsten, det er et kjempestort slag mot ekstremistene som mener hensikten med Irak-konflikten var å stjele oljen eller å underlegge seg det irakiske folk, sa Blair i Parlamentet.

FN-oppdrag
FNs generalsekretær Kofi Annan håper de dødelige terroraksjonene i Irak denne uka ikke vil føre til at det tar lengre tid før FN er tilbake i Bagdad.

- Vi håper fortsatt å kunne dra tilbake for å hjelpe irakerne, sa Annan onsdag, dagen etter at rundt 180 personer ble drept i en bølge av angrep i Bagdad og Kerbala.

(NTB-Reuters)

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

Våre bloggere