*Nettavisen* Nyheter.

Frykter borgerkrig i Irak

En hemmelig amerikansk etterretningsrapport skisserer dystre utsikter for Irak, med borgerkrig som en risiko.

Det er avisen New York Times som har fått tak i rapporten som stammer fra slutten av juli i år. Rapporten tegner et helt annet bilde av utviklingen enn president George W. Bush og hans regjeringsmedlemmer er kommet med helt til det siste, selv om presidenten nylig innrømmet at det fortsatt var tøft i Irak.

Det nasjonale etterretningsestimat, som den 50 sider lange rapporten heter, er en samling av synspunkter fra alle USAs etterretningsorganisasjoner. Rapporten skisserer tre framtidige situasjoner som beskrives som henholdsvis skjør stabilitet via politisk oppsplitting til det mest negative, borgerkrig. Rapporten omhandler den mulige utviklingen i Irak fram til utgangen av 2005.

Dystre utsikter
Representanter for Bush-administrasjonen sier til nyhetsbyrået Reuters at utsiktene er dystre.

- Det synes ikke å være mye optimisme, sier en. En annen er forsiktigere, men sier: –Det er vanskelige, utfordrende omgivelser.

Så sent som onsdag forsøkte en talsmann for president Bush å slå an en positiv, optimistisk tone om utviklingen i Irak.

- For hvert eneste skritt i Irak har det vært pessimister og folk som har sagt at det ikke lar seg gjøre, sa talsmann Scott McClellan.

Talsmennene sier at rapporten skisserer de verste situasjonene for at beslutningstakerne i regjeringen skal vite hva de må gjøre.

Verre nå
Rapporten ble ferdig under den tidligere CIA-direktøren George Tenet som måtte gå av i juli. Konklusjonene ble trukket før man ble vitne til den forverringen av situasjonen som er skjedd de siste ukene.

Irak preges av en stadig mer omseggripende militær motstand og terror som rammer både amerikanske og andre utenlandske soldater, irakisk politi og utenlandske og irakiske sivile. Antallet døde amerikanske soldater har passert 1.000, og så sent som torsdag ble to amerikanere og en brite bortført fra en bolig i Bagdad.

Demokratenes presidentkandidat, senator John Kerry, er svært kritisk til president Bushs Irak-politikk. I en ny reklamefilm for fjernsyn er følgende utsagn med: "George Bush fikk oss opp i denne hengemyren. Det trengs en ny president for å få oss ut."

Annan-kritikk
I en rapport til Sikkerhetsrådet fastslo FNs generalsekretær Kofi Annan at det vil bli vanskelig å gjennomføre de planlagte valgene i Irak i januar, slik rådet tidligere har vedtatt. Onsdag sa Annan til den britiske kringkastingen BBC at beslutningen om å gå til krig mot Irak var ulovlig i henhold til FNs charter.

Et tidligere Nasjonalt etterretningsestimat fra oktober 2002 ble brukt aktivt av Bush-administrasjonen fordi det konkluderte med at Irak hadde masseødeleggelsesvåpen. Den rapporten er senere blitt gjenstand for skarp kritikk.

Rapporten lages av Det nasjonale etterretningsråd, som rapporterer til direktøren for CIA.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.