RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Frykter Burma-massakre

Sist oppdatert:
Burma-ekspert Knut Staring er redd for at demonstrasjonene i Burma vil ende med et blodbad.

Styremedlem i Den Norske Burmakomité Knut Staring følger situasjonen i Burma med argusøyne. Mer enn 100.000 mennesker deltar i demonstrasjonene som ledes av buddhistmunkene.

- Det er veldig spennende, for nå virker det som at dette har nådd et høydepunkt på lik linje med situasjonen i 1988. Jeg er veldig overrasket over at det har gått så langt som det har gjort. Det er fullt mulig at det blir en massakre i løpet av uken, sier Knut Staring til Nettavisen.

Druknet i en innsjø
Mange frykter at situasjonen i Burma vil resultere i en reprise av opptøyene i 1988 hvor 3.000 demonstranter ble drept.

- Da var det særlig studenter som gikk i bresjen. Mange ble buret inne, skutt og klubba ned og druknet i en innsjø. Det var en bro som var så full av blod at de brukte lang tid på å vaske den. Dette var mye mer brutalt enn opprøret på Den himmelske fredsplass, sier Staring.

Fredag utstedte organisasjonen for buddhistmunker i Burma en pressemelding hvor de kunngjorde at de ville fortsette demonstrasjonene helt frem til militærregimet var bortvist fra landet. Men budskapet i mandagens demonstrasjon virket noe mer balansert.

- Selv om det er noen som har sagt at de er mot militærregimet, så har parolen i dag vært nasjonal forsoning med krav om at politiske fanger som Aung San Suu Kyi blir løslatt. Det virker som at det er en veldig velorganisert og disiplinert demonstrasjon til tross for omfanget, sier han.

- Så lenge militærjuntaen ikke griper inn, kommer de bare til å fortsette, sier han.

Frykter borgerkrig?
- Hva tror du vil skje dersom militæret aksjonerer mot demonstrantene?

- I den grad de ikke allerede har folket mot seg, vil de bli enda mer upopulære. Hvis de er så kyniske at de skyter munker, da er det fristende å si at det blir borgerkrig, men det er jo bare den ene siden som har våpnene, sier han.

Staring forteller at det er Kina som sitter med forhandlingsmakten dersom situasjonen i Burma skulle eskalere.

- Kina er de eneste som har innflytelse over Burma. Det er vanskelig å se for seg at de griper inn. De har jo vært beinharde i Sikkerhetsrådet på at man ikke skal gripe inn i andre land, sier han.

Men han understreker at Kina ikke er tjent med ustabilitet i regionen, og at kineserne er avhengig av teak, olje og gass fra Burma, og vil dermed være tvunget til å igangsette en diplomatisk prosess.

Les også: 100.000 demonstrerer i Burma

191040

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

Våre bloggere