RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Frykter danske har fugleinfluensa

Sist oppdatert:
Den dødelige varianten av fugleinfluensaen kan for første gang ha smittet til et menneske i Europa.

Det som kan være en ny og dramatisk vending i spredningen av fuglesmitten i Danmark ble oppdaget fredag kveld, skriver den danske avisen BT.

Nykøbing Falster Centralsykehus slo alarm fredag etter at de fikk innbrakt en 25 år gammel mann fra øya Lolland syd i Danmark.

Mannen ble sent fredag overført til en smittevernavdeling ved danske Rigshospitalet i København.

- Har symptomer
En kilde ved sykehuset bekrefter at det ved 22-tiden fredag kveld ble besluttet å overføre en mann med symptomer på fugleinfluensa til Rigshospitalet. Sykehuset er ett av to i Danmark som er utstyrt til å ta i mot akuttpasienter med symptomer på den dødelige smittevarianten - H5N1.

En rekke spesialister skal ha stått klare til å ta seg av mannen. Ifølge avisen var det en rekke blodprøver, vevsprøver og prøver tatt av ryggmargen som tydet på at mannen kunne være smittet.

Fugleinfluensa er en virussykdom som i første rekke rammer fugler, både ville og tamme. Man skiller mellom aggressive og milde varianter av viruset. De milde formene finnes ofte på ville andefugler og gir sjelden symptomer. De mer aggressive variantene forekommer ikke så ofte, men gir høy dødelighet hos fuglene.

Det aggressive fugleinfluensaviruset, H5N1, har de siste årene spredd seg vestover fra Asia. Det kan i visse tilfeller smitte til mennesker.

Les mer om fugleinfluensa på Veterinærinstituttets nettsider.

Kilde: Veterinærinstituttet

Avisens medarbeider observerte de strenge sikkerhetstiltakene som ble brukt da mannen ble overført. Ambulansepersonell var iført hansker og masker for å beskytte seg mot en eventuell smitte da mannen ble brakt ut fra ambulansen.

BT lykkes ikke å få nærmere opplysninger om på hvilken måte mannen eventuelt kan ha hatt med smittede fugler. Øya Lolland hvor mannen er bosatt, er blant områdene hvor flest fugler har fått påvist den dødelige H5N1-varianten av smitten.

Ikke påvist i Europa
Tidligere er det kun oppdaget spredte tilfeller av fugleinfluensa i villfugl i Danmark. Både i Danmark, Sverige og Skotland er det bekreftet tilfeller av den dødelige varianten av viruset - H5N1.

Om den danske mannen er smittet av det dødelige H5N1-viruset, vil det i tilfelle være første gang smitten oppdages hos et menneske i Europa.

Den dødelige varianten har siden smitten ble påvist hos mennesker i 2003, krevd minst 109 menneskeliv i Asia, Tyrkia og Egypt. 85 mennesker har overlevd sykdommen, ifølge tall fra Verdens Helseorganisasjon.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere