RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss
Foto: Montasje/Sara Marie Vollset (Nettavisen)

Frykter europeisk bankkollaps

Sist oppdatert:
Nå sendes finansaksjer ned på tynnslitte investornerver.

Rykter rundt den franske storbanken Sociéte Generale, har fått investorene til å kaste seg på salgsknappen i hele Europa. Det er selvsagt bank- og finansaksjene som får unngjelde.

I tillegg har det kommet inn elendige amerikanske nøkkeltall som tynger børsene.

Den viktige månedlige sysselsettingsrapporten fra de amerikanske myndigheten viste at sysselsettingen utenom jordbruket steg med 431.000. Her var det ventet en vekst på 536.000, og enda verre er det at en stor del av veksten skyldes at det statlige byrået U.S. Census nå har ansatt flere hundre tusen personer på veldig midlertidig basis. Dette er et folketellingsbyrå, som ifølge grunnloven må holde en folketelling hvert tiende år.

Ifølge MarketWatch er hele 411.000 av de 431.000 knyttet til folketellingen.

Hovedindeksen på Oslo Børs sendes ned 1,8 prosent etter den viktige amerikanske jobbrapporten.

Her kan du følge aksjene på Oslo Børs

Rykter om trøbbel
Ifølge Reuters er det rykter om at Sociéte Generals derivatavdeling er i skikkelig trøbbel. Banken vil ikke kommentere spekulasjonene fredag ettermiddag.

På børsen i Paris sendes aksjekursen til Societe Generale ned hele 8,5 prosent etter lunsj.

På vår hjemlige børs er DnB Nor-aksjen ned 3,2 prosent til 63,70 kroner, noe som er klart svakere enn resten aksjene på Børsen.

Derivater er konstruert for å få gevinster på underliggende verdipapirer, som opsjoner, forwards og futures.

Det er imidlertid ikke bare spekulasjoner som drar ned bankaksjene.

En annen bank anbefaler kundene sine å senke eksponeringen sin i europeiske aksjer.

HSBC Bank bidrar til usikkerheten etter at de i et notat til sine klienter nedgraderer Europa, med unntak av Storbritannia, fra nøytral til undervekt.

- Det er fortsatt for mye usikkerhet knyttet til bankenes helse, om de fremtidige utsiktene for euroen, om statlig gjeld og om veksten til at vi vil ta risiko i denne regionen for øyeblikket, melder banken, ifølge Wall Street Journal.

I tillegg har Morgan Stanley kuttet kursmålet på de to store spanske bankene Banco Santander og Banco Bilbao Vizcaya Argentaria. Kuttene begrunnes med forholdene i den generelle spanske økonomien, som er meget svak.

Gjeldsfrykten herjer
I sum er fredagens rapporter og spekulasjoner knyttet til finansaksjene, tegn på at investorene er svært skvetne om dagen. Gjeldssituasjonen til landene og den svake europeiske økonomien, får investorene til å selge seg ned i finanssektoren på økt frykt for banktrøbbel.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere