*Nettavisen* Nyheter.

Frykter europeisk superstat

Foto: (Reuters)

USAs president George W. Bush frykter at EU skal utvikle seg til en europeisk superstat, skriver Sunday Times.

09.11.03 11:49

Ifølge den velinformerte britiske søndagsavisen er Bush bekymret over europeernes politiske og militære ambisjoner, melder NTB. Han frykter at EU kan komme til å "utfordre amerikanernes autoritet", som avisen uttrykker det.

Skal snakke med Blair
Bakgrunnen for denne frykten skal være Frankrikes og Tyskland motstand mot krigen i Irak.

Så bekymret er presidenten at han neste uke vil diskutere forslaget om en egen EU-grunnlov med britenes statsminister, Tony Blair. Bush' skepsis til den foreslåtte felles grunnloven møter gjenklang blant mange britiske EU-skeptikere, både i den konservative opposisjonen og på tjenestemannsnivå.

"Skrekkelig"
Tjenestemenn i finansdepartementet i London beskriver ifølge Sunday Times forslaget til grunnlov som "skrekkelig" og "avskyelig". Kolleger i Washington medgir at "dette har vi antakelig ikke noe med", men bekrefter at USA ikke liker forslaget, skriver avisen videre.

Den britiske finansministeren Gordon Brown sa i uken som gikk at han synes utkastet til EU-grunnlov er alt for tåkete. Britiske medier tror Brown har sympati for det voksende kravet om en folkeavstemning om grunnloven, et krav Blair avviser.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.

Annonsebilag