RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss
Foto: Øyvind Ludt (TV 2 Nettavisen)

Frykter familien blir utslettet

Sist oppdatert:
Moren, faren og broren til norske Milica Javdan (20) bor i en militærleir i Irak. De risikerer å bli utlevert til Iran der tortur og en brutal død venter dem.

I leiren Ashraf i Irak sitter 4000 medlemmer av den eksil-iranske gruppen Folkets Mujahedin (PMOI) og venter på sin skjebne. Minst en av dem er norsk statsborger, og rundt 40 har nær tilknytning til Norge, enten ved at de har oppholdstillatelse eller ved at de har nær familie i Norge.

Dersom det irakiske styringsrådet hadde fått det som de ville, ville hele gruppen blitt utlevert til Iran i fjor. Det ble stanset av amerikanerne, men ingen vet hva som vil skje når USA gir fra seg makten 30. juni.

Blant de 4000 er moren, faren og broren til norske Milica Javdan (20). Faren Mehdi, broren Moussa og moren Zahra Behrban har alle vervet seg til tjenste for PMOI for å bekjempe det brutale regimet i Teheran fra gruppens base i Irak.

Brutal død
Milica er livredd for hva som vil skje med familien dersom de blir utlevert til Iran.

- I Iran står de på en dødsliste. De går en sikker død i møte, og det blir en brutal død, forteller den kamplystne 20-åringen, som studerer statsvitenskap ved Universitet i Oslo.

Selv om Milica ikke kjemper sammen med sine foreldre i Irak, støtter hun fulgt ut deres og Mujahedins sak.

- Det finnes mange måter å kjempe på Jeg har valgt å studere og bruke kunnskapen min. Mine foreldre har valgt en militant måte. Grunnen til at jeg ikke har gjort det, er at jeg mangler mot, sier Milica til TV 2 Nettavisen.

Milica har ikke rukket å bli norsk statsborger, men håper å bli det snart. Hun sammenlikner kampen PMOI har ført i Iran med det Milorg gjorde i Norge under Andre verdenskrig.

Forfulgt
Familien hennes kom til Norge i 1983 og fikk permanent oppholdstillatelse, men de er fremdeles iranske statsborgere. Moren og faren kom til Norge etter å ha studert i Filippinene. Der ble de forfulgt av agenter som jobbet for regimet i Iran, forteller Milica.

- Faren min ble slått halvt i hjel flere ganger. En gang trodde de han var død og lot ham ligge i en blodpøl på gaten, sier Milica.

Paradis på jord
Milica er tvunget til å bruke brev når hun kommuniserer med sin familie i Ashraf, men husker med glede da hun var på besøk der i fjor like før krigen brøt ut. Hun bodde også i Ashraf fra hun var fem til hun var sju år gammel.

- Det er et paradis på jord. Mange av mine beste barndomsminner kommer fra tiden i Ashraf, sier Milica, som beskriver et åpent, og demokratisk samfunn i leiren nord for Bagdad.

Terrororganisasjon
Skjebnen til de 4000 menneskene i leiren har engasjert folk fra hele verden. Et av problemene er at PMOI står på USAs liste over terrororganisasjoner, og også EU og Norge har definert gruppen som en terrororganisasjon. Der mener mange at de aldeles ikke hører hjemme.

- At gruppen står på den listen er på grunn av politisk handel. Jeg synes det er feil å sette Mujahedin på den listen ettersom de faktisk kjemper for menneskerettigheter i Iran, sa KrFs Lars Rise under et møte om skjebnen til de 4000 i Oslo tirsdag. Han fikk støtte både fra FrPs Morten Høglund og SVs Bjørn Jackobsen, samt advokater fra både Sverige og Danmark.

Internasjonalt press
Flere hundre advokater i hele verden har organisert seg i en gruppe kalt International Committe of Lawyers for å få en forsikring for at medlemmene av PMOI ikke utleveres til Iran. Det Milicas familie og de andre i leiren helst ønsker, er å få bli i Irak og fortsette sin motstandskamp mot prestestyret i Iran. Advokatgruppen jobber nå for å få en forsikring fra irakiske myndigheter om at PMOI-medlemmene ikke blir utlevert til Iran, men så langt har dette ikke ført fram til tross for bredt internasjonalt press.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

Våre bloggere

Mest lest