RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Frykter flere døde etter Katrina

Sist oppdatert:
Fem mennesker er så langt bekreftet omkommet etter Katrinas herjinger. Myndighetene frykter tallene vil stige mens mørket senker seg i uværsområdet.

Ifølge Jim Pollard, talsmann for krisesenteret i Harrison County, har 50 mennesker mistet livet i orkanens Katrinas herjinger, bare i Harrison County, ifølge nyhetsbyreået AP.

Flesteparten av de 50 mistet livet i en leilighetskompleks i Biloxi.

Ytterligere tre mennesker er drept av fallende trær i Mississippi og to personer er omkommet i en trafikkulykke i Alabama.

Katrina ble nedgradert til kategori én etter at orkanen skyllet innover land i Mississippi og Louisiana, men gjør fortsatt skade.

Ytterligere flere fryktes døde etter de voldsomme herjingene. Mange kan være fanget i oversvømte området, som redningsmannskapene så langt ikke har hatt mulighet til å nå.

Redningsmannskaper har jobbet på spreng for å nå fram til folk som er fanget av frådende vannmasser etter orkanens herjinger. Mangel på kommunikasjon gjør det vanskelig å få en oversikt over omfanget av ødeleggelsene og tap av menneskeliv.

Etter at orkanen har passert New Orleans-området, ventes rekordhøy stormflo og oversvømmelser.

Reddet fra hustak
Både i New Orleans og i kystområdene rundt, måtte mennesker reddes fra hustak og loft fra frådende vannmasser.

- Vi ber for at tap av menneskeliv er begrenset, men frykter at det ikke er tilfelle, sa guvernør i Louisiana, Kathleen Blanco.

Ifølge Blanco er rundt 200 mennesker reddet med båter fra hustak og andre steder de har søkt tilflukt, bare i New Orleans-området.

Se bilder fra orkanens herjinger her.

Bygninger kollapset
I New Orleans er minst 20 bygninger kollapset, eller står i fare for å kollapse, ifølge myndighetene.

Kraftige vindkast og rekordhøy stormflo herjer langs Gulfkysten mandag kveld lokal tid. Myndighetene håper redningsmannskapene kan nå fram til så mange som mulig før mørket faller på.

Den omfattende evakueringen og forberedelsene som ble gjort i forkant av orkanen kan imidlertid ha reddet mange liv.

Guvernør Blanco oppfordret innbyggerne innstendig om å bli hvor de hadde søkt tilflukt, fordi veier var oversvømt og blokkert av trær.

Mange uten strøm og telefon
Rundt 750.000 mennesker fra Louisiana til Florida var mandag kveld uten strøm som en følge av orkanens herjinger. Telefonlinjene var også nede i store deler av området.

Det sikreste stedet for å søke tilflukt, Louisiana Superdome, fikk taket flerret av mandag ettermiddag. Rundt 9000 av byens hjemløse og fattige hadde søkt tilflukt i arenaen.

Mandag kveld erklærte president George W. Bush at Louisiana og Mississippi er katastrofeområder.

- Dette er en farlig storm, understreket Bush.

Og marerittet er ikke over ennå: Ifølge værmeldingene vil Katrina bevege seg nordover i løpet av de neste dagene, hvor tornadoer og kraftig regnskyll kan forårsake videre ødeleggelser.

- Ødeleggelser for 200 milliarder
Ifølge Sky News frykter forsikingsselskaper at orkanen kan ha forårsaket ødeleggelser for svimlende 250 milliarder kroner. Katrina vil i tilfelle bli den mest kostbare orkanen som har truffet USA, og overgå Andrew som traff Florida i 1992.

Oljeraffinerier opplyste imidlertid mandag at ødeleggelsene på installasjonene i Gulfen på grunn av orkanen var minimale.

I Mobile Bay i delstaten Alabama, slet en oljerigg seg og slamret inn i en bro.

Hos National Hurricane Center kan du se satelittbilder av orkanen.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere